promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus magyar siker Brüsszelben: páratlan eredményt értünk el
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország komoly sikert ért el Brüsszelben, minden európai országot lenyomtunk.

Mindig büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, ha magyar sikerekről hallunk a világ különböző részéről. Most éppen Európából érkezett egy örömteli hír, miszerint magyar alkotásokat ítélték a legjobbnak az 1983 óta megrendezett Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztiválon - ez a mustra a horror, thriller, fantasy és sci-fi filmek előtt tiszteleg, díjazva a műfaj nagyjátékfilm és rövidfilmjeit.

Ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két magyar filmet is díjaztak a fesztiválon. A legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat Madarász Isti Átjáróház című fantasy- és vígjátéki elemekben bővelkedő romantikus filmje kapta.

Ebben a történetben a hullaházban dolgozó Krisztián holtan látja viszont nemrég megismert szerelmét, ezért elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől és visszahozza őt az élők közé. A produkcióban olyan színészeket láthatunk, mint Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet.


Madarász Isti alkotása a brüsszeli kitüntetéssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amelyet a Sitges Film Fesztiválon adnak majd át októberben. Ez a mostani elismerés azért is nagy dolog, mert a világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett rangos trófeát magyar film eddig még sosem nyerte el,

Madarász Isti azonban nem először került a közelébe, hiszen korábbi filmjével, a Hurok-kal már bekerült a jelöltek közé 2017-ben.

Ugyancsak magyar alkotást díjaztak a legjobb thriller kategóriájában is: a Fekete Holló-díjat az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmet jegyző Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka nyerte, aminek főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi, aki úgy dönt, saját maga szolgáltat igazságot, miután imádott nagyapja egy lelketlen csalás áldozata lesz.

A nyomozós thrillerbe oltott felnövés történet korábban elnyerte a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivál közönségdíját, a Fantasporto-n pedig elismerő oklevelet kapott a szakmai zsűritől Portóban.

Az unoka rendezője és forgatókönyvírója Deák Kristóf, a film főszerepeiben Blahó Gergő, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Pogány Judit és Döbrösi Laura láthatók. A produkciót nemrég már vetítették is az RTL-en, és biztosak lehetünk benne, hogy lesz még műsoron.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás