promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ő volt a legszebb magyar férfi? Hihetetlen jóképű volt, még azt is rebesgették, hogy ő volt kora egyik legszebb férfija, akit szoros szálak fűztek Európa legszebb nőjéhez
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar történelem egyik sokszor elfelejtett, ám óriási formátumú alakjáról van szó.

Valószínűleg Magyarországon nincs olyan ember, aki ne ismerné, vagy legalább életében egyszer ne járt volna az Andrássy úton Budapesten. Azon a sugárúton, amely Európa szerte az egyik legszebb és leglátványosabb, és persze tele van olyan műemlékekkel, amelyek felbecsülhetetlen értékűek. Az Andrássy utat amúgy 1957 és 1990 között Népköztársaság útjának hívták hivatalosan, és csak később változtatták vissza a nevét a rendszerváltoztatás után.

Az út amúgy a belvárost köti össze a Városligettel, és körülbelül két és fél kilométer hosszú. A Világörökség része a az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal és a végében fekvő Hősök terével együtt. És először 1886-ban kapta az Andrássy út nevet. Arról az államférfiról nevezték el, aki bizony a 19. században a legfontosabb történelmi fordulópontjaiknál jelen volt. 1823 és 1890 között élt, 1867 és 1871 között a Magyar Királyság miniszterelnöke volt. 

1871 és 1879 között pedig ő volt az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere is. De előtte részt vett az 1848/49-es szabadságharcban is, ott volt a pákozdi csatában, ott volt Schwechatnűl, később pedig a legendás Görgei Artúr segédtisztje is volt. A szabadságharc alatt követ volt több európai udvarban is, illetve Konstantinápolyban is, hogy támogatókat találjon.

Végül a szabadságahrc bukása után nem térhetett haza, távollétében, jelképesen fel is akasztották. Ő volt a "szép akasztott", minthogy ezt a nevet a kor rá is aggatta. És nem véletlen, hiszen Andrássy Gyulát kora egyik legszebb férfijának tartották, sokszor hivatkoztak úgy is rá, mint a legszebb magyar férfi a 19. században. Arról pedig ezer legenda szól, hogy gyengéd szálak fűzték Ferenc József feleségéhez, Sissy császárnéhoz, akit pedig a korabeli Európa legszebb nőjének tartottak.

A Parlament előtt ma is áll Andrássy szobra:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás