promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért pont április elseje a bolondok napja? Megdöbbentő lehet az igazság, amit sok magyar még csak nem is sejt

Miért pont április elseje a bolondok napja? Megdöbbentő lehet az igazság, amit sok magyar még csak nem is sejt

Zene, Film & Kultúra

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mi köze van a halaknak az áprilisi bolondok napjához?

Az április elseji bolondok napja talán az egyik legrejtélyesebb ünnep a naptárban, melynek eredete máig nem teljesen tisztázott. Sokak szerint egy kelta néphagyományból ered, mások szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéhez köthető.

Amit viszont fixen tudni lehet róla, hogy ez egy vidám, felszabadult és bolondos ünnep, melyet több országban is ünnepelnek, Magyarországon nem jár munkaszüneti nappal, de ettől függetlenül szokás ilyenkor megviccelni egymást.

Egyes történészek szerint az áprilisi tréfák napja egészen 1582-re nyúlik vissza, amikor Franciaország az 1563-as tridenti zsinat felszólítására áttért a Juliánus naptárról a Gergely-naptárra. A Juliánus-naptárban, akárcsak a hindu naptárban, az új év a tavaszi napéjegyenlőséggel kezdődött április 1-je körül.

Azok az emberek, akik lassan vették át a hírt, vagy nem vették észre, hogy az újév kezdete január 1-jére tolódott, és március utolsó hetében április 1-jéig ünnepelték az újévet, viccek és tréfák céltáblájává váltak, és "áprilisi bolondoknak" nevezték őket.

E tréfák közé tartozott, hogy papírhalat tettek a hátukra, és "poisson d'avril" (áprilisi hal) néven emlegették őket, amely állítólag a fiatal, könnyen kifogható halat és a hiszékeny embert szimbolizálta.

Hilaria az ókori Rómában

A történészek az április elsejét olyan ünnepekhez is kötik, mint például a Hilaria (latinul Hilaria= örömteli), amelyet az ókori Rómában március végén ünnepeltek a Cybele-kultusz követői. Az ünnepen az emberek álruhába öltözve gúnyolták ki polgártársaikat, sőt még a bírákat is, és állítólag az Ízisz, Ozirisz és Széth egyiptomi legendája ihlette.

A tavaszi napéjegyenlőséghez is köthető

Vannak olyan feltételezések is, amelyek szerint az áprilisi tréfa a tavaszi napéjegyenlőséghez, vagyis a tavasz első napjához kötődik az északi féltekén, amikor az anyatermészet változó, kiszámíthatatlan időjárással bolondította meg az embereket.

Az áprilisi tréfa a 18. században terjedt el Nagy-Britanniában. Skóciában a hagyomány kétnapos eseménnyé vált, amely a "gowk vadászattal" kezdődött, amelynek során az embereket hamis megbízásokra küldték (a gowk a kakukkmadár szó, a bolond szimbóluma), majd a Tailie Day következett, amelynek során az emberek hátsó felét csípték meg, például hamis farkakat vagy "rúgj meg" feliratokat tűztek a hátukra.

Híres áprilisi extréfák

A modern időkben az emberek nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy bonyolult áprilisi tréfákat készítsenek. Újságok, rádió- és televízióállomások, valamint weboldalak is részt vettek az április 1-jei hagyományban, amikor felháborító kitalált állításokról számoltak be, amelyekkel megtévesztették a közönségüket.

1957-ben a BBC arról számolt be, hogy a svájci gazdák rekordmennyiségű spagettitermést könyvelhettek el, és olyan felvételeket mutatott be, amelyeken emberek tésztát szedtek a fákról. 1985-ben a Sports Illustrated írója, George Plimpton sok olvasót becsapott, amikor egy kitalált cikket közölt egy Sidd Finch nevű újonc dobóról, aki 168 mérföld/óra feletti gyorsasággal tudott dobni.

1992-ben a National Public Radio egy reklámfilmet vetített, amelyben Richard Nixon volt elnök azt mondta, hogy újra indul az elnökválasztáson... csakhogy a színész nem Nixon volt, és az egész egy áprilisi tréfa volt, amely alaposan meglepte az országot.

1996-ban a Taco Bell gyorsétteremlánc átverte az embereket, amikor bejelentette, hogy megállapodott a philadelphiai Liberty Bell megvásárlásáról, és át akarta nevezni Taco Liberty Bellre a hálózatot.

1998-ban, miután a Burger King "Balkezes Whopper"-t hirdetett, rengeteg tanácstalan vásárló kérte a hamis szendvicset – írja a History.

Az átlagos tréfamesterek számára mindig ott van a klasszikus áprilisi tréfa, amikor a WC-t fóliával takarják le, vagy felcserélik a cukor- és sótartók tartalmát, összekötözik valaki cipőfűzőjét, esetleg még mindig a hátra ragasztott cetlikkel viccelődünk, vagy pedig addig füllentünk valami képtelenségről, amíg a másik el nem hiszi azt. Persze kulcsszó itt is a mértékletesség.

Borítókép:  Illusztráció / Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás