promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Maratoni mészárlás John Wick-módra, avagy az utóbbi 35 év legjobb akciófilmje
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A John Wick 4. részének sikerült a lehetetlen, Keanu Reeves úgy odatette magát, mint még soha.

2014-ben mindenkit meglepett a John Wick című film, hiszen megtörte azt a hollywoodi trendet, hogy ezer vágás van egyetlen akciójelenetben, hogy az pörgősebbnek tűnjön, és inkább hagyta, hogy a nézők gyönyörködjenek a mesterien megtervezett összecsapások látványában úgy, ahogy kell. Olyan frissítő élményt nyújtott ez annak idején, mint nyáron a hideg limonádé, az pedig már csak hab volt a tortán, hogy Keanu Reevesnek köszönhetően maga a főhős is szerethető volt, főleg, miután megölték a kutyáját, ő pedig könyörtelen mészárlásba kezdett – arról nem is beszélve, hogy maga a felvázolt alvilág, illetve annak az értékrendje is rendkívül érdekes volt.

Ahogy jöttek a folytatások, a széria úgy lett egyre látványosabb és kreatívabb az akciójelenetek terén, illetve úgy bontakozott ki az alvilág és annak törvényei is, de sajnos a lélek is egy kicsit kevesebb lett – de ezt bőkezűen kompenzálták a bunyók, lövöldözések és maga John Wick is, aki egyre többet szenvedett, és egyre nehezebben ment neki a túlélés.

Most, hogy elérkeztünk a negyedik részhez, sokan elég hitetlenek voltak, hogy a készítők képesek-e felülmúlni a harmadik részt. Nos, van egy jó hírünk, ugyanis a válasz egy határozott igen, ráadásul a rég elveszett lélek is visszatért, így mondhatjuk, hogy végre teljesen révbe ért a John Wick-széria, ennek pedig az lett az eredménye, hogy megkaptuk az utóbbi 35 év legjobb akciófilmjét – természetesen a Die Hardtól számítva.

Az eddigi filmekben szegény John Wick csak félgőzzel mészárolt, hiszen hol a visszavonulása után, a ritmusból kiesve kellett vadásznia, hol komoly sérülések után. De a John Wick: 4. felvonás végre megmutatja, hogy milyen is volt ő fénykorában, ki az, akitől joggal retteg a fél alvilág – és persze, hogy mire képes a szabadságáért egy ember, akinek már nincs mit elveszítenie.


Kép: Profimedia

A John Wick negyedik részének középpontjában természetesen most is a bosszú áll, hiszen hősünk mindent megtesz azért, hogy véget vessen annak a kavalkádnak, amit annak idején a kocsija ellopása, illetve a kutyájának meggyilkolása okozott. Érezni, hogy John Wick egy nagy hajrára készül, főleg, miután megjelent egy új szereplő, aki mindent el akar törölni, ami rá, illetve az általa képviselt dolgokra emlékeztet – vagyis komoly ellenfélre akadt Keanu Reeves karaktere, aki már csak kevés emberben bízhat.

A John Wick: 4. felvonás akciójelenetei után még a lábujjaikat is megnyalják majd az akciófilmek szerelmesei, annyira fantasztikusak lettek. A rendezőnek, Chad Stahelskinek összejött az, ami szinte lehetetlennek tűnt, és tudott készíteni még keményebb, még pörgősebb, még ötletesebb akciójeleneteket, Keanu Reeves pedig mindent beleadott, hogy azok a legjobbak legyenek – a végeredmény valóban döbbenetesen jó.

Pár új szereplővel is bővült a John Wick univerzum, és mindegyik elég érdekes ahhoz, hogy ezt kicsit se bánjuk. A vak harcos, Caine (Donnie Yen) és John Wick kapcsolata érdekfeszítő, érezni közöttük a köteléket, és a kényszer által kovácsolt ellentéteket, így amikor egymásnak feszülnek, ott megjelenik az a lélek is, amit eddig sokan hiányoltak. Az aktuális főgonosz, Bill Skarsgard is jól hozza azt a rohadékot, akinek a halálát epekedve várjuk az első perctől kezdve, hogy megjelenik a filmben – és persze a jól megszokott arcok, vagyis Ian McShane és Laurence Fishburne is hozzák a kötelezőt.

Érezni ennél az alkotásnál, hogy jóval epikusabb és nagyobb, mint az elődei, és ez a játékidőn is meglátszik, hiszen közel 3 órás a film, ez pedig maratoni mészárlásnak számít. Szerencsére nem kell aggódni, olyan remekül van felépítve a John Wick negyedik része, hogy meg sem érezzük a hosszát, ez pedig már önmagában is hatalmas teljesítmény. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy Chad Stahelski mesterien egyensúlyoz az emberi pillanatok és az összecsapások között, ráadásul folyton hagy időt, hogy fellélegezzen a néző – sőt, még az intenzitást is folyamatosan tetézi, így gyönyörű ívet ad ennek a filmnek.


Kép: Profimedia

Persze akad 1-2 logikai bukfenc, illetve a humor is talán egy kicsit kevesebb, de cserébe olyan durva élményt kapunk, amilyet tényleg több évtizede nem tudott megadni egyetlen akciófilm se, akármennyire is próbálkoztak Hollywoodban. Van érzelmi kiteljesedés, vannak értékes karakterpillanatok, és ami a legfontosabb: John Wicket is úgy kezelik, ahogy kell, így biztos, hogy nem fognak csalódni a rajongók a szériában.

A John Wick: 4. felvonás az eddigi legjobb filmje a szériának, tele van kegyetlenül lenyűgöző akciójelenetekkel, érdekességekkel, és még a közel 3 órás játékidő alatt is végig képes lekötni a néző figyelmét. Keanu Reeves sosem volt még ilyen kemény, így már most kijelenthetjük, hogy ez az év legjobb akciófilmje – sőt, talán inkább az évtized legjobb akciófilmje, amit tényleg nehéz lesz bárhogy is túlszárnyalni.

Az egész széria ide vezetett, a John Wick: 4. felvonás felrakta a koronát John Wick eddigi megmérettetéseire, és ezzel új etalon is született az akciófilmek terén. Erősen ajánlott a megtekintése, ha valaki szeretné órákig tátott szájjal nézni, ahogy Keanu Reeves könyörtelenül megsemmisíti az ellenfeleit – szóval nem kell félni, ismét kaptunk egy kiváló John Wick filmet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás