promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismered a leghíresebb magyar remekmű titkát, amit egykor gyűlölt a közvélemény? Elmondjuk!
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A talán leghíresebb magyar festményről van szó, melyet az élő történelem részeként a mai napig megcsodálhatunk a Magyar Nemzeti Galériában.

Jelenlegi és viszonylagos önálló formájában már 1957. óta létezik és várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A korábbi években összevont intézmény rengeteg kritika elszenvedője volt már korábban, bár kétségtelen, hogy a tárlatok egyik legnépszerűbb alakja, Szinyei Merse Pál a saját maga korában sokkal több rosszindulatot kellett, hogy elviseljen. A felvidéki származású, népes középnemesi családba született egykorvolt művész és politikus biztosan a magyar impresszionizmus legnagyobb alakja. igaz, az sem tévedhet túl nagyot, aki a valaha volt legnagyszerűbb hazai festők közé sorolja.

Az 1845-ben született Pál a nagy Szinyei család sarja volt, nagyapja hatalmas ingó és ingatlan vagyont hagyott maga után. Mindezt kockáztatta hősünk édesapja, aki maga is részt vett az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban. Ugyanis Szinyei Merse Félix komoly pénztökével járult hozzá a magyarság függetlenségi törekvéseihez. Végül a família vagyona megúszta a retorziókat, így majdani festőművész élete pénzügyi szempontból biztosított volt haláláig. 

[[maj3]]

Szinyei Merse Pál már nagyon fiatalon merített a híres és hírhedt nyugati elődtök, Édouard Manet és Claude Monet munkásságából, ám nem hajtott fejet az impresszionizmus íratlan szabályainak. Felvett egyfajta irányvonalat, amely szinte csak rá volt jellemző. A színek bátor használata, a portrék arcának valószerű, mégis művészi megjelenítését azonban sem a közvélemény, sem a szakértő kritikus társadalmi réteg nem zárta a szívébe. A Majálist 1973-ban készítette el a legendás alkotó, ám a kritikák lesújtóak voltak és értetlenek, már-már gyerekdednek titulálták napjaink legértékesebbnek tartott festményét. Pedig valójában minden szereplő a képen egy vagy akár több érzelmet is kifejez. Az árnyékok használata minden korábbi Szinyei-műnél valószerűbbek. A természeti ábrázolás egyszerre tölti ki a teret, mégis a dinamika és esemény szűk keresztmetszetét mutatja be. 

A kudarc után Pál jobbára a családjára és a birtokaira koncentrált, háttérbe szorította az alkotói vágyát. Később mégis sikeres lett a Majális, ám erre több, mint két évtizedet kellett várnia. 1896-ban a Majális a Műcsarnok millenniumi kiállításán hatalmas sikert aratott, a fiatal festőgeneráció ujjongva fedezte fel benne elődjét. (Forrás: ITT) A későbbiekben politikussá avanzsáló Szinyei több, emlékezetes képet is vászonra vitt, ám átütő sikerét már nem tudta megismételni. Halála előtt viszont elárulta, hogy saját maga is számított arra, hogy a Majális frissessége nem fog azonnal sikert aratni. Ezért kitalálta, hogy már előre megfricskázza az őt leszólókat: elmondása szerint ő is ott van a képen, mégpedig a hátát mutató, fekvő férfi szerepében. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás