promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Agybénítóan nehéz kvíz: totál lehetetlen 10 helyest választ adni erre a 10 kérdésre - de te mégis megpróbálod?
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

10/10? Lehetetlen! Vagy nem?

A magyar nyelvújítás egy nagyon híres történelmi esemény volt a 18. és 19. század fordulóján, amikor is a magyar nyelvben számos nyelvtani és szókincsbeli változtatást hajtottak végre annak érdekében, hogy modernizálják és egységesebbé tegyék a nyelvet. Avagy a modern kívánalmaknak megfelelően átalakítsák, hogy a magyar a maga nyelvén válhasson tudóssá, ne másén.

Ezáltal pedig a nyelvújítás célja az volt, hogy a magyar nyelvet felkészítsék a modern tudományok és művészetek számára, valamint hogy jobban megfeleljen az új korszak kommunikációs igényeinek.

A változtatások sorozata szókincsbeli és nyelvtani változást hozott magával, mint például az egyes szám harmadik személyű igékben az "-ik" végződés használata, az új fogalmak magyarítása, illetve az idegen szavak beillesztése a magyar nyelvbe. Az új nyelvhasználatot a magyar írók és költők is támogatták, akik így az új nyelven írtak, és ezáltal erősítették annak elfogadottságát. Eközben azonban rengeteg vita is támadt a nagy nyelvújítók között, de ezáltal is egységesedett a nyelv, hiszen a viták végére végül pontot tettek elődeink.

Ám volt nagyon sok szó is, amely kipottyant a nyelvújítás hullámaiból, mivel a nyelv nem tudta befogadni azokat, ezekből szemezgettünk msot.

Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás