promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ki az a csuromvizes grimaszoló figura az Unicum reklámplakátjain? Itt a szenzációs megfejtés
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg feltetted már ezt a kérdést magadnak.

Valószínűleg nagyon sokan emlékeznek még a Zwack Unicum ikonikus reklámplakátjára, amelyen egy csuromvizes férfi grimaszolva vigyorog a víz tetején himbálózó Unicumra. Meglehet, hogy sok tízezer magyar retinájába égett bele a fotó, amely az elmúlt bő 100 év egyik legmenőbb reklámplakátja. 

A neten úgy is megtalálhatjuk, hogy úszó emberes Unicum plakát, illetve úgy is, hogy Wassermann-plakát. A stílus amúgy, amelynek keretében a reklámokhoz kissé groteszk figurákat társítottak, elsősorban az 1900-as évek elejétől indult be. A cél ezekkel persze az is volt, hogy minél maradandóbb élményt/hatást keltsenek a befogadókban, avagy a potenciális vásárlókban.

A vizes ember plakát feltehetőleg 1905 és 1909 között készülhetett el, a Wikipedia vonatkozó írása szerint 1909 áprilisától már lehetett találkozni a plakáton az újságok hasábjain is. A plakát készítője pedig feltehetőleg Pachl Viktor (1883-1977) volt, aki grafikusként dolgozott abban az időben.

És hogy ki az a férfi, aki feltűnik a plakáton is, ki az a grimaszoló figura?

Hát bizony, ha grimaszt látunk az arcán, akkor már nagyon jó helyen járunk, hiszen a források szerint egy 1905-ben rendezett budapesti grimaszvágó verseny egyik résztvevőjét láthatjuk a plakáton. Név szerint azonban nem ismerjük azt az embert, aki modellként szolgált a híres reklámhoz.

És hogy mit ábrázol a jelenet?

Egy szakállas hajótöröttet, miközben meglátja a vízben hánykolódó Unicumot, egy felejthetetlen pillanat, egy nagy egymásratalálás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás