promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sylvester Stallone nélkül luftot ütött a Rocky-széria, de még így is van benne erő
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rocky nélkül érkezett meg a Creed harmadik része, ami nagyon próbál megállni a saját lábán, de erősen szédeleg.

2015-ben a Creed - Apollo fia című film ügyesen új életet lehelt a szunnyadó Rocky-szériába, de ehhez természetesen Sylvester Stallone is kellett, hiszen ő a lelke az egésznek. A 2018-as második részre már tudatosan leépítették Rocky karakterét, így nem volt meglepő, mikor kiderült, hogy a Creed 3-ban már benne se lesz – persze ez nem kis felháborodást keltett a rajongókban, akik Sly miatt szerették meg az egész szériát.

Michael B. Jordan most nem csupán Adonis Creed szerepét vállalta el harmadik alkalommal, de a rendezést is bevállalta, ráadásul úgy, hogy sokaknál elég nagy mínuszból indult a film Sylvester Stallone fájó hiánya miatt.

Adonis Creed (Michael B. Jordan) ebben a filmben kénytelen szembenézni a múlttal, mikor megjelenik sok-sok év után egy régi barátja, Damian Anderson (Jonathan Majors), aki fel szeretne törni a bokszvilág csúcsára, és ezért képes bármit megtenni. Adonis persze segít neki, hiába lehet érezni már az első pillanattól fogva, hogy valami nincs rendben – ez pedig hamar visszaüt, ráadásul szó szerint.

A Creed-széria nem titkolt célja ezzel a filmmel, hogy a saját lábára álljon, elengedje Rocky Balboa kezét, és megmutassa, hogy nélküle is lehet remek bokszolós drámát csinálni – nos, ez csupán félig-meddig jött össze, ugyanis elég szédelgős léptekben tud csak haladni ez az alkotás.


Kép: Profimedia

Michael B. Jordan még mindig nagyon jó Adonis Creed szerepében, érezni rajta az elszántságot, játékosságot és persze azt, hogy ő egy vérbeli bajnok. Ezt is várjuk el tőle, Jonathan Majors pedig méltó ellenfele, hiszen olyan, mint egy ketyegő bomba, ami bármikor felrobbanhat. A játéka intenzív, feszült és emberien nyers. Valós veszélyt áraszt magából, és érezzük, hogy ő valóban komoly ellenfele Creednek – ez pedig igazán jó alapokra helyezi a filmet.

A Creed 3 egyértelmű gyengepontja az, hogy nincs benne Rocky Balboa, vagyis Sylvester Stallone, mivel nagyon érezni lehet a hiányát. Vannak a filmben olyan helyzetek, szituációk, mikor egyből az jut eszünkbe, hogy na, itt lenne a helye Rockynak, de hiába várjuk, hogy felbukkanjon, és feltöltse lélekkel ezt a helyenként kicsit generikus alkotást, sajnos nem jön el – külön fájó pont, mikor megszólal Rocky zenéje, de ő nincs sehol.

Michael B. Jordan bőszen próbálkozik azzal, hogy a filmje illeszkedjen a szériába, de mégis különlegesnek hasson, és ezt néha sikerül is elérnie, de a lényeges pontokon sajnos nem. A dráma nem elég mély ahhoz, hogy hasson a szívünkre, a bunyók pedig egy-két remek pillanattól eltekintve nem elég érdekesek ahhoz, hogy izguljunk rajtuk – vagyis a rendező/főszereplő leginkább kényelmeskedik, és nem hoz olyan bátor döntéseket, amikkel igazán a sajátjává kovácsolhatná a Creed 3-at.


Kép: Profimedia

Sajnos még az ikonikus felkészülési montázs sem olyan jó, hogy maradandó legyen, illetve a film végi nagy összecsapás sem tud elkapni minket annyira érzelmileg, hogy mi is a ringben érezhessük magunkat, és átéljük a jól megérdemelt katarzist. De ezektől függetlenül egy szépen elkészített alkotásról van szó, ami okosan bánik az eszközeivel, csak nem elég bátor – ez viszont érthető, hiszen Michael B. Jordan első rendezéséről van szó.

A Creed 3 egy korrekt, tisztes iparosmunka, de semmi több. Rocky hiányán nem igazán lehet túllendülni, ami persze hatalmas luftnak számít a készítők részéről, de még így is egy teljesen élvezhető, majdnem jó filmről van szó, amiben van erő – de nem elég, főleg ahhoz, hogy úgy érezzük, ennek az alkotásnak van létjogosultsága.

Félreértés ne essék, ez egyáltalán nem egy rossz film, csak hiányzik belőle a legfontosabb dolog. Nosztalgia nélkül nem az igazi ez az élmény, de Michael B. Jordan még így is összességében olyan munkát végzett, amire büszke lehet, hiszen könnyen lehetett volna sokkal pocsékabb is a Creed Stallone-mentes harmadik része – szóval aki szereti a szériát, az bátran nézze meg a Creed 3-at, csak ne várjon tőle túl sokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás