promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Embert próbáló kvíz: 3 jó válasszal már jobb vagy, mint a magyarok többsége
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

J vagy LY? Tudod, hogy írják ezeket a magyar szavakat?

Nemcsak a gyerekeknek, de még a felnőtteknek is fejtörést okoz olykor, hogy a J vagy LY használata a helyes egy-egy magyar szóban. Nyelvünk helyesírásában talán ez az egyik legnagyobb kihívás, hiszen ugyanarra a hangra két különböző betűt használunk. Nehezítő tényező, hogy inkább önkényesen, semmint szabályok mentén alakult ki, mikor melyik a használatos. Jó hír, hogy azért van néhány logikai támpont, ami segíthet ezeknek a szavaknak a kategorizálásában, megjegyzésében.

Ezekről a szempontokról több helyen is tudunk tájékozódni, ahogy nagyon sok érdekességet is találhatunk erről a helyesírási szabályról. Az tudtátok például, hogy

a magyar nyelvben egyetlen olyan szó van, ami LY-al kezdődik? Van tippetek, hogy melyik az? Ez a szó nem más, mint a lyuk.

Ezt a kvízt is a helyesírás ezen szabályaira építettük, 10 szót fogtok látni a tesztben, nektek pedig meg kell tippelnetek, hogy J-vel vagy LY-al írják. Teszteljétek tudásotokat, vajon jól emlékeztek-e még ezekre a magyar szavakra! Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás