promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnal megtudhatod: Miért hívják Zalatnay Saroltát Cininek? Mit jelent az, hogy Cini?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Honnan jön a Cini név? Mit jelent a Cini?

Vajon elgondolkodtatok már rajta, hogy honnan jön a Cini becenév? A kifejezés az évszázadok homályába vész?

A magyar könnyűzene egyik ikonikus énekesnője, Zalatnay Sarolta nemrégiben töltötte be a 75. életévét. De valószínűleg már nagyon kevesen tudják, hogy honnan jön az a becenév, a Cini, amelyről azonnal tudjuk, hogy bizony Zalatnay Saroltáról beszélünk. Az énekesnő a hatvanas évek Magyarországán lett ismert, még korábban Komár László figyelt fel a tehetségére, majd 1966-ban a nagyközönség is megismerkedhetett vele, amikor a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján második helyezést ért el a Hol jár az eszem című számmal, amely azóta is fontos alapműve a magyar könnyűzenei kultúrának. Aztán 1967-ben teljesen berobbant a popkultúrába, amikor az igazán dallamos és elképesztő alapfordulattal operáló Nem várok című dalt adta elő, a színpadon az Omega együttes kísérte Cinit, aki becenevét tulajdonképpen a hangja után kapta. De még gyermekként.

A Cini név majdhogynem egy hangutánzó szó, az énekesnő pedig onnan kapta, hogy 4-5 éves korában vékonyka, cincogó egérhangja volt, szülei pedig azonnal ráragasztották kedvesen a Cinit. Szülei amúgy a legelején még operaénekesnek szánták mezzoszoprán hangjával, így gyermekkorában erős zenei képzésben részesült. Több évig tanult klasszikus zenét, zongorát és hangképzést is.

1971-ben a Fák, virágok, fény című dallal nyert a Táncdalfesztiválon, igazi díva lett, aki stílusával egy korszaknak adott erős trendeket.

(Forrás: MTVA Archívum, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás