promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Vannak, akik szörnyetegnek hívnak" - Neymar kendőzetlen őszinteséggel állt bele kritikusaiba a róla készült Netflix-sorozatban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi lesz veled Neymar?

Neymar egy eléggé összetett személyiség, akit nem olyan könnyű kiismerni vagy épp valamilyen típusúnak beskatulyázni. A 2022-ben elkészült róla szóló sorozat pedig főleg épp erre vállalkozik: arra, hogy a valódi énje kerüljön előtérbe, és ne az, amit olykor az újságokban olvasunk vagy egy-egy meccs közben láthatunk. A személyes hangvételű jelenetek, amikor csak és kizárólag Neymar beszél, illetve amikor a fontosabb barátai körében van, sok mindent elárul a 30 éves brazil focistáról. Például azt, hogy mennyire nem találja még a helyét a világban, mennyire végtelenül szabadlelkű, és hogy csupán annyi a vágya, hogy focizhasson az országáért.

A háromrészes sorozat egy kérdéssel kezdődik, amit a focistának tesznek fel: „Neymar áruld el, te mivel nyitnád meg a sorozatot?" Neymar a szobájában, az ágyán ül ebben a pillanatban, és úgy tűnik, hogy nagyon lefoglalja valami a tableten, de erre a kérdésre leteszi az elektronikai eszközét és a maga átszellemült komolyságával próbálja kifejezni az elképzelését.

„Azt hiszem, a sorozatot mindenféle idézettel nyitnám különféle emberektől, különféle cikkekből, idézetekkel a viselkedésemről, amelyek kritizálnak. Vannak, akik szörnyetegnek hívnak. Felvillanna pár idézet, majd úgy folytatjuk, hogy az emberek ócsárolnak, ám ezután megismernek."

Dramaturgia szempontjából zseniálisan egyben van a rendezés, mert ahogy a focista felvázolta az elején az elképzelését, úgy jön a kritikák után a megismerés is. Messit is halljuk, ahogy róla beszél:

„Gyors és intelligens. A robbanékonysága, a futósebessége a labdával legyőzhetetlen."

Messi mellett David Beckham is megszólal, méghozzá csupa odaadással beszél kollégájáról, miszerint a brazil ösztönösen és szenvedéllyel játszik és minden tettének a szórakoztatás a célja.

„Amit visel, amit a frizurájával csinál. A tetoválások. Minden, amit tesz, tudják? Nagy hatással van másokra."

Erre épül fel a következő vélemény, miszerint Neymar egyszerűen példaképpé vált és akárhová is megy, a gyerekek felnéznek rá és imádják. Ha új frizurája van, azonnal mindenki olyat szeretne. A pozítiv oldala mellett azonban a kicsit visszásabb tulajdonságai is szóba kerülnek, mint például a forrófejűsége, ami miatt például könnyű célpont lehet a támadásoknak:

„mindig ráállítanak egy játékost, hogy provolkálja, és így kiállíttassa magát"

- halljuk az egyik véleményt a sorozat első részében, majd jön a konkluzió, hogy Neymart folyamatosan káosz veszi körbe. Egy francia csapattársa nevetve mondja a kamerába, hogy látszólag ő ezt a fajta káoszt élvezi sőt, néha úgy tűnik, ő maga hozza létre. Amikor mi nézőként meglátjuk a Tökéletes káosz kifejezést a sorozat címében, akkor valószínűleg mi magunk is arra gondolunk - saját magamból kiindulva -, hogy pontos és tökéletes címválasztás, és ennél jobb nem is lehetett volna, mert tényleg leírja a személyiségét. Azt a fajta belső hurrikánt és hullámvasútot, ami olykor teljesen érthetetlen módon csapódik le: ilyen volt például az is, amikor a párizsi csapathoz, a Paris Saint-Germainhoz szerződött.

A sorozat elején bevágják az akkori csapattársait, Thiago Silvát, aki őszintén elmesélte, hogy nehezen indultak a közös munkák, hiszen Neymar sztárként érkezett hozzájuk és emiatt olykor néhány emberben a féltékenység is felütheti a fejét. A következő Dani Alves volt, aki mintha csak Silvára reagálna:

„Mindegy, mekkora játékos vagy, minden átigazolás alkalmával alkalmazkodni kell. Teljesen más kultúrában élsz ezentúl, másfajta emberekkel kerülsz kapcsolatba."

Neymar szerint sokkal több kritikát kap, amennyit megérdemelne, és egy remek hasonlattal élt: a családoknak és a barátoknak ő olyan, mint Batman. De akik nem ismerik, azok szerint ő nem más, mint Joker.

A brazil focicsoda pontosan az a tökéletes példa, akin keresztül láthatjuk és akár megérthetjük, hogy milyen az, amikor egy gyereknek valójában nincsen gyerekkora. Nyolc éves korától rúgja a labdát, 14 évesen, 2006-ban pedig a Real Madrid próbajátékra hívta őt: abban a Real-csapatban volt Zidane és Beckham is.

„Akkor jártam először Európában, semmit sem értettem, minden más volt. Szokatlan volt, hogy mindenhez avokádót ettek. Avokádó mindenfelé, de az avokádó az én szememben gyümölcs."

Akkor végül hirtelen Neymar elutasította a Real Madrid ajánlatát, visszamentek Brazíliába és a Santosszal szerződött le. Ez olyan jól sikerült, olyan jól élvezték  meccseket, és 2010-től egy világ vált a focista őrült rajongójává, hogy akkor kezdődhetett el igazán a Neymar-márka. Minden cég őt akarta reklámarcának. 2010-ben 500 ezer dollár volt a fizetése az akkor még csak 18 éves srácnak.

„Ha az élet lassított felvétel lenne, ha több időm lenne, higgadtabban gondolkodnék. Nehéz, mert forrófejű vagyok."

Amikor hirtelen, egyik napról a másikra arra a tudatra ébredsz, hogy az előbb még minden gond nélkül élveztél valamit, a másik pillanatban pedig mindenki mindent tőled vár el és elítélnek a viselkedésedért, akkor az emberben történik valami olyan, ami akár egész életünk végéig kihat majd. Ha nem lesz meg az egyensúly az elvárások és a tetteink között, akkor egy idő után az emberfia beleun és új kihívást keres.

„Nem érdekel, mások mit gondolnak rólam, a tetteimről, a játékomról. Én egyenes vagyok, őszinte. Tényleg nem érdekel. L*szarom az olyat, hogy „Neymar partizni ment. Miért nem a teljesítményemmel törődnek? Kit izgat, ha pipa vagy rám? Ez a te problémád. Ez az én életem. Azt csinálok, amit akarok"

A filmben felbukkan az is, hogy 19 évesen apa lett, ahogy az is, amikor a Barcelonához került, Messi csapattársaként és mennyire nem találták meg a közös összhangot az elején. Aztán amikor az akkori barcelonai csapat csapatkapitánya egy adott meccs után nyított Neymar felé, minden megváltozott: ebből a történetből is jól megmutatkozik, hogy a brazil sztárnak szüksége van támogatásra, arra, hogy akire felnéz, az ott legyen mellette, különben egyedül elveszik. 

Amikor a barcelonai csapatot otthagyva átszerződött a franciákhoz, ott is megtalálta egy botrány: amikor rájött, hogy ő mégiscsak visszamenne a spanyolokhoz, mert nem találta a helyét. A francia csapatnál megkapta azt, amire vágyott, de a nagy nyomás és felelősségtudat a végére kezdte megemészteni őt: az ő csapata lett a Paris Saint-Germain.

Pedig, ha egy kicsit türelmesebb és vár, akkor Messi utódja akár ő is lehetett volna a Barcelonánál. Mert az emberek látták benne a vezetőt, csak az időzítés nem volt még megfelelő.

Majd kitér arra, amikor a Covid után újra elkezdődtek a meccsek, hogy szerinte sokkal erősebbek, kompaktabbak és felkészültebbek lettek. Lett újra egy céljuk, amit el szeretnének érni. Egy összeszedettebb Neymar néz velünk farkasszemet, amikor a Covid-időszakáról és az azt követő visszatéréséről beszél: sokkal jobban elkezdte értékelni Párizst. Mintha megtalálta volna önmagát a hatalmas görögtüzes káosz közepette. Mintha kicserélték volna, és ez abból is látszott, hogy sikerült történelmet írnia: 2020-ban kerültek be először a Bajnokok ligája döntőjébe. Nem nyerték meg, de ott voltak. A franciak pedig elkezdték megérteni és tisztelni őt, mert - egy eléggé klisés kifejezéssel élve -, helyrerakta önmagát.

Hiába vannak és voltak botrányai, valami megváltozott. Segíteni akar és az álmát élni egyszerre. Ahogy Beckham mondja a végén: néha, amit a pályán kívül teszel, az fontosabb, mint ami a pályán történik.

Neymar egyébként 2021-ben 2025-ig meghosszabította a szerződését a PSG-vel, és 2021-ben Messi is átigazolt, így újra egymás csapattársai lettek.

 Viszont az idei vb most attól hangos, hogy Neymar lesérült a legutóbbi meccsen és ki kell hagynia a csoportkört. Az ominózus nap után a brazil focista a következőt posztolta a hivatalos Instagram oldalán:

„Ha Isten lehetőséget adna arra, hogy megszületésem pillanatában egy országot válasszak, az BRAZÍLIA lenne.
Semmi sem volt soha könnyű és magától értetődő az életemben, mindig üldöznöm kellett az álmaimat és a céljaimat. Soha senkinek nem kívánok rosszat, hanem a negatívitás helyett, segítek a rászorulóknak.

A mai nap volt az egyik legnehezebb pillanatom a karrierem során... és megint egy vb-n. Lett egy sérülésem igen és unalmas, fájni fog, de biztos vagyok benne, hogy lesz még lehetőségem visszatérni, mert mindent megteszek, hogy segítsek az országomnak, a csapattársaimnak és saját magamnak.

Isten gyermeke vagyok és a hitem végtelen."

Az előzetes itt, a sorozat pedig a Netflixen nézhető:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás