promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is kiástak valami döbbenetesen rejtélyeset a föld alól, a tudósok csak találgatnak a tárgyról, amely a Római Birodalom fénykorából származik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezek a tárgyak a történelem megoldatlan rejtélyei közé tartoznak a mai napig, ám születtek elméletek a használatukról az elmúlt évszázadokban.

Valószínűleg a történelem mindig fog nagy titkokat tartogatni számunkra, hiszen mindig kerülnek elő újabb és újabb dolgok a föld alól a régészek fáradhatatlan munkájának eredményeként. A frissen felfedezett tárgyak a legtöbbször könnyen beazonosíthatók, és nagyon sokszor új megvilágításba tudnak helyezni egy-egy korszakot is. Ám még manapság is simán megesik az, hogy a szakértők olyan dolgokat hoznak felszínre, amelyekről nagyon sokáig nem derül ki, hogy milyen tárgyként funkcionáltak egykor fénykorukban.

Ilyenek például a római dodekaéderek is, amelyekből már jó pár százat találtak a szakemberek szerte a világon, így például többek között Magyarországon is. Az elsőt még 250 évvel ezelőtt találták meg, és azóta bukkant elő a többi is. A méretük ugyan változó, de közös attribútumok azért mégis egységbe hozza ezeket, hiszen mindegyiken apró gömbök és változó nagyságú lyukak találhatók.

A tárgyak a Római Birodalom fénykorából származnak, de rendeltetésükre eddig nem sikerült fényt deríteni, bár ötletek akadtak számos szakembertől. A tárgyak amúgy általában akkorák, amelyek simán beleférnek egy tenyérbe, és nagyon igényesen vannak megmunkálva, és körülbelül 2000 éve készülhettek az első darabok ezekből a tárgyakból, majd még jónéhány évszázadig használatban voltak.

A dodekaéderek így a történelem megoldatlan rejtélyei közé tartoznak, mivel írásos emlék nem maradt fenn róluk. Sokan úgy vélekednek, hogy mérőeszközökként funkcionálhattak, míg más tudósok szerint játékokban használták ezeket, ám sokan úgy vélik, hogy egyszerű dísztárgyak lehettek.

(Forrás: Múlt-Kor, Telex)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás