promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyász: elhunyt a Harry Potter-filmek sorsfordító karakterének színésze
Borítókép:  YouTube.com/HarryPotterClips (thumbnail)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csupán pár hete veszítettük el a Harry Potter-sorozatban Hagridot alakító Robbie Coltrane-t, de a népszerű varázslótanonc történetének szerelmesei ismét egy kulcsfontosságú karakter megtestesítőjét gyászolhatják. 

98 éves korában elhunyt Leslie Phillips, a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola Teszlek Süvegje. A főként vígjátékokban szereplő színész több mint 200 filmben tűnt fel karrierje során, szinkronszínészként is meghatározó pályát futott be, illetve TV-ben és rádióműsorokban is több ízben lehetett látni és hallani őt.

Leginkább a Folytassa..." filmvígjáték sorozatból ismerhetik a komédiák rajongói, de a Harry Potter-szérián kívül szerepelt a Tomb Raiderben, a Kisvárosi gyilkosságokban és a Doktor a házban c. filmben is. A Harry Potter-filmsorozatban betöltött szerepe minimális, de annál karizmatikusabb. A Teszleg Süveg legjelentősebb jelenetét a 2001-es Harry Potter és a bölcsek kövében láthattuk, amikor is a főhőst - és a többi növendéket is - beosztja a Roxfort egyik legendás házába.

Ki ne emlékezne az alábbi jelentre?

„Ez bizony nehéz ügy. Bátorsága az van bőven, azt látom, és az észnek sincs híján a fiú. Tehetséges, de mennyire... És van benne bizonyítási vágy. Nos, hova tegyelek téged? Ne a Mardekárba? Jól meggondoltad? Pedig ott sokra vihetnéd, az alapok mind ott vannak a fejedben, és a Mardekár segítene elérni a célod, ott naggyá lennél... nem akarod? Nos, ha biztos vagy benne, akkor: Griffendél!"

- szól magyar nyelven a Teszlek Süveg legendás monológja, amelyet követően üdvrivalgásban tört ki a Roxfort aulája. 

A Teszlek Süveg szerepe elanyagolhatatlan és kulcsfontosságú a szériában, hiszen ő osztja be Harry Pottert a Griffendélbe, oda, ahová a szülei is tartoztak, és az éles eszű, bátor és hősies ifjú varázslók háza. A Süveg tétovázik, gondolkozik a Mardekáron is - amely a későbbi gonosz varázslók és boszorkák háza - azonban Harry kérlelésére a Griffendél mellett dönt. A Teszlek Süveg és Harry megtanított minket arra, hogy a jó és rossz közti különbséget olykor csupán egy hajszál választja el. J. K. Rowling (és a Süveg) szerint az a legfontosabb, hogy az egyénnek milyen szándékai vannak, merre húz a szíve, illetve miként dönt a sorsfordító élethelyzetekeben. 

A filmekben a Teszlek Süveg feltűnik a második epizód végén is, amikor a Baziliszkusz elleni küzdelem során Griffendél kardja tűnik fel benne, illetve az utolsó részben a Süveg ismét felveti Harrynek, hogy a Mardekárban sokra vihette volna. Erre nemes egyszerűséggel így felel a főhősünk: „tévedsz"!

Leslie Phillips hosszan tartó betegségben szenvedett, korábban két agyvérzést is túlélt. 

[[cikk1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás