promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
ByeAlex sugárhajtással ment neki a magyar zenészlegendának - De kinek van igaza?
Borítókép:  RTL Klub (screenshot/X-Faktor)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyik legikonikusabb magyar dalunkat sem ismerheti mindenki.

Mennyire érdekes, hogy egy művésznév annyira bele tud olvadni a köztudatba, hogy az illető valódi, polgári nevét már nem is használjuk. ByeAlex igazából Márta Alex, és az X-Faktor már-már egyik régi motoros mentora. Nem sűrűn szól arról a sajtó, hogy éppen melyik másik magyar celeb szólt be neki, és ő se az a fajta, aki hajlamos naponta beleállni egy másik emberbe. Magának valóan éli az életét, és olykor megszólal.

Nem áll messze tőle az önkritika se, hiszen már a tehetségkutatóban is hallhattuk, ahogy azt mondja a többieknek egy-egy döntés előtt, hogy „lelkileg terrorizáltok, pedig nincs is lelkem." Az érzelmi analfabétizmus kifejezést is szokta magára használni Alex, pedig igazából csak nem áll be abba a sorba, amit a Társadalom elvár az emberektől: és néhány fogalmat nem úgy értelmez, mint ami megszokott. De ez miért lenne baj?

November 5-én, szombaton volt a harmadik élőshow az X-Faktornak, aminek a kiesői a Synergy és Bodrogi Enikő lettek.

A lánycsapat egy saját dallal, a Girlpowerrel állt a színpadra. Érződik, hogy Herceg Erika mennyire tudatosan áll a zenéhez, hiszen pontosan látszódott, hogy nem csupán eladni akarja a versenyzőit, hanem ki akarja hozni belőlük a személyiségüket: azt az énjüket, amit lát bennük a szórakoztatóiparban. Amit össze tud kötni a szakmával. Például, hogy Kitti a visszafogott, de erős ésszerűség, a komolyság mögött megbúvó felhőtlenség, kicsit vezetőbb egyéniség a többinél; Hanga a vagány, mindenben benne lévő lány, aki mégis inkább szívvel él és a szabadelvűsége miatt még a rapperség is jobban áll neki: a szívén az a száján típus. És Nicoleta a szőke szépség, akinek az alázatossága és a lágysága miatt a mély szövegek állnak jobban. Erika tökéletesen választotta ki őket a trióhoz, jó szemmel látja a szakmát, hiszen a Synergy lányai hárman mindent megszemélyesítenek: szabadság, önkontroll, alázat, vadság, nyíltság, zárkózottság, hang, szelídség, magabiztosság, erő, gyengeség, intelligencia, komolytalanság, őszinteség.

A másik kieső Bodrogi Enikő lett, aki talán - látszólag - a legjobban tudta kezelni a műsorral történő hírnevet és könnyen a versenyzőkre zúduló szokatlan mindenséget, mert ugyanazt a lányt láttad a válogató, a tábor és a Mentorház felvételein, mint amit az élőshowkban. Ugyanúgy képes végigizgulni, hogy a magashangok akkor és ott és tökéletesen jöjjenek ki belőle, ahol és ahogyan éppen szükséges.

Enikő először ByeAlextől a Voltmárkicsi című számot adta elő: nem leutánozva, nem megfelelve Alex hangjának és előadásmódjának, hanem a lány hozta önmagát és a saját stílusát is belevitte a dalba.

Az első körnél tovább is jutott, és így előadhatta következőnek Bayer Friderika Kinek mondjam el vétkeimet? című klasszikus magyar zeneszámát. Ezt a dalt senkinek sem kell talán bemutatni, de egészen biztos, hogy legalább ismerősen cseng mindenkinek. Bayer Friderika ezt 1994-ben, az Euróvíziós Dalfesztiválon adta elő: ekkor szerepelt Magyarország először ezen a versenyen.

1994. február 5-én egy tizenhat tagú zsűri választotta ki. Április 30-án, a döntőben, huszonkettedikként lépett színpadra az énekesnő, és 122 pontot zsebelt be: ezzel a 25-ös mezőnyből a negyedik helyezést érte el.

A mai napig rekordnak számít, hogy egy akkor debütáló ország az első három zsűritől a maximum pontszámot, a tizenkettőt kapja. A negyedik helyről meg ne is beszéljünk.

Ennek fényében, Enikő előadása után ByeAlex is véleményt formált:

„bevallom, hogy nem ismertem ezt a számot, de meseszépnek találtam a produkciót."

Ezt a kijelentést a Neoton Família zenésze, Végvári Ádám nem tudta figyelmen kívül hagyni, és meg is írta a hivatalos Facebook oldalán a véleményét:

„Báj Alex. Nem ismered a Friderika-nótát? Hát, ez baj. Ez a szakma."

De itt az énekes-gitáros még nem fejezte be, és hozzátette, az egész nagyon kínos sőt:

„Asszem, ez sima parasztság... Nem akartam senkit megsérteni, de ha valaki kijutott az Eurovíziós fesztiválra, annak csak kéne ismernie az előtte kijutott magyar dalt. Nem? Már, ha esetleg megkérdezik."

Utalt Végvári Ádám itt arra is, hogy ByeAlex is fellépett az említett dalversenyen, így már ezért is tudnia kéne, hogy előtte kik képviselhették Magyarországon ugyanúgy egy nemzetközi versenyen.

A zenész ezután abba is beleállt, hogy vajon mennyire etikus, ha egy versenyző az egyik mentor dalát énekli?

ByeAlex azóta már frissen reagált is Végvári Ádámnak, szintén egy Facebook bejegyzésben.

„Miért is KELLENE nekem bármilyen dalt is ismernem, csak azért mert létezik? ön hány dalomat tudná éppen felsorolni? még én magam sem emlékszem néha hány dalom van pontosan, pedig a legtöbb fontos megjelenésem az elmúlt 10 évben sokmilliós nézettségeket, rádiós-tévés toplisták csúcsát, meg mindenféle platinákat ért el. de felteszem 71 évesen ön nem az én zenéimet figyelgeti"

- kezdte az X-Faktor mentora, és azt is nyomatékosította, hogy attól még hogy mentor, még nem zenei lexikon. Nagy Ferót is belevonta kicsit a monológjába:

„az sem zavar, hogy egyébként azonnal leparasztozott, mert mindegy is, csak furcsa, hogy legutóbb a saját magamról tett kijelentésem után - nevezetesen, hogy én majd idős koromban nemigen szeretnék már színpadon állni /csak egy csúnya szót használtam rá/ - a nagy feró a bulvárban rögvest személyeskedett velem, amire nem reagáltam (minek?); most meg ön parasztozik, mert nem ismertem egy dalt."

A sorait azzal zárta, hogy ő például nem várja el, hogy a fiatalabb generáció vagy bárki ismerje az ő zenéit, hiszen miért is várná el?

Vajon mi lesz a történet folytatása? És a két zenész közül kinek van igaza jelen helyzetben?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás