promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A BBC botrányos interjúja is alapul szolgált A Korona ötödik évadának, Diana öccse nem bírta tovább
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 Újabb rész A Korona drámában.

Kevés olyan sorozat van, aminek már az előzetese olyan visszhangot kelt, mint A Korona ötödik évadáé. A negyedik évadig és II.Erzsébet királynő haláláig többségében pozítiv népszerűségnek örvendett A Korona, a producer és a rendező ezért is gondolta azt, hogy akkor bevállalja az ötödik évadot annak ellenére is, hogy kényszerszünetet tartottak a gyászidőszakában.

Egyébként a királyi család régebben saját maga árulta el, hogy nézi a több részből álló sorozatot: köztük is Erzébet királynő unokája, Eugénia hercegnő és Eduárd herceg és felesége, Zsófia wessexi grófné volt a legfőbb rajongó. Azért most elgondolkodtam azon a képen és elképzeltem, ahogy a Palota egyik szobájában Eugénia pizsamában, kávéval a kezében, akár még pizzával is maga előtt, teljesen chillezve nézi a Netflixen az éppen aktuális részt. Látja mindenki maga előtt? Pompás, akkor ezzel lépjünk is tovább, mert rajtuk kívül Harry herceg is volt, amikor szóbahozta a sorozatot és kifejtette róla a véleményét, tehát ő is láthatóan nagy Netflix-néző. Persze a történtek után, hogy jön a közös dokumentumfilm Meghannal, nem is lehetne a streamszolgáltató ellensége.

„Egy megközelítőleges képet ad az életmódról és annak a súlyáról, amikor a kötelességet és a szolgálatot a család és minden más elé kell helyezni, valamint hogy mindennek milyen következményei lehetnek”

- ezzel az összegzésével a sussexi herceg arra is utalhatott, hogy A Koronában tűpontosan nyomatékosítva van, hogy az érzelmek felett áll a józan ítélőképesség és a racionalizmus. Főleg miután II. Erzsébet királynő trónra kerül és megkoronázzák, folyamatosan mutatják a két tűz közötti állapotát: a miniszterelnökség és az állam mellett a hétköznapi feleség oldalát, aki próbál vagyis igyekezne a férjének megfelelni, de helyette arra döbben rá folyamatosan, hogy lehetetlen mindenkinek az érdekeit nézni. S amikor Winston miniszterelnök azt mondja a királynőnek az egyik látogatása alkalmával, hogy

„nem felség, itt nem az a kérdés, hogy mi mit akarunk, hanem az a lényeg, hogy ön mit akar. Önt fogjuk követni, bármit is dönt”

akkor ott látod a II. Erzsébetet alakító színésznőben, hogy az ilyen helyzetekben fogja fel igazán a súlyát a jelentésének. A királynői mivoltának. S az egész sorozat, - bár még csak az első évadnál tartom, bevallom hősiesen -, de azt veszem észre, hogy ez a kettőség és harc van középpontban: a rendező unos-untalan azt a nyomást akarja a nézőnek bemutatni, hogy egy királyi sarj, egy monarchia nem dönthet csak kedvére, nem viheti el az érzelem tengere, mert mindig és minden helyzetben ott kell lennie fejben. Nem önmagát kell néznie a királynőnek például és nem a saját békéjét a házasságban, hanem a népét, de leginkább magát a Monarchiát: sosem szabad veszélyeztetni a biztos múltat és jelenét és jövőjét.

Eddig kéz a kézben járt a valóság a filmvilággal, vagyis e tekintetben, de mint oly minden más, II. Erzsébet halálával ez is felborulni látszik. Nagyon sokan a híreségek közül is tiszteletlenségnek érzik, hogy a halálhír és a gyászidőszak után is még felmerült, hogy a november 9-én debütáló új évad tényleg megjelenik. És nem egy semmitmondó történettel, hanem ráadásul egy olyant témát helyeztek az alkotók a középpontba, ami még mindig megosztja nem csak a brit királyi családot, de magát Angliát is. Kitaláljuk? Úgy bizony: Diana hercegné kerül előtérbe.

Az új részek, ahogy ezt az előzetesből is kiderült már, a 90-es évek cselekményeit fogja bemutatni és erősen Károly és Diana házasságának felbomlására fog koncentrálni. Igyekeznek majd bemutatni mind a két fél nézőpontját, de ehhez segítségül hívták a királyi családban nagy botrányt felkavaró a „Diana igaz története - saját szavaival" című könyvet is, illetve a még nagyobb káoszt okozó BBC interjút, amiben Diana hercegné jelentette ki, hogy ebben a házasságban mindig is hárman voltak. Egyébként ez azért is érdekes, hogy belekerült, mert az 1995-ben elkészült interjú miatt 27 évvel később, vagyis 2021-ben kért bocsánatot a BBC Diana hercegné családjától: nem a tartalom, hanem az előkészületek-, vagyis az interjú előtti körülmények miatt.

Ez a két tény, hogy ezek is szerepet játszanak az új részekben, ösztönzi még jobban arra a felszólaló hírességeket és a királyi család néhány tagját vagy épp a rokonságot, hogy kegyetlennek nevezze A Korona stábtagjait.

Diana öccsét, Charles Spencert is feldühítette a helyzet, a saját hivatalos Instagram oldalára posztolt ki a minap egy képet, amin a nővére sírhelye látható: ezzel is próbált arra utalni, hogy nem tetszik neki, amit a sorozat készítői csinálnak és gondolnak magukról, miközben ő maga azon van, hogy megvédje Diana-t és az emlékét. Ezért nem is enged forgatni a Spencer-birtokon.

„Althorpban a Kerek Ovális tó felé néz, és ez lett az a hely, ahol a kedves látogatók virágot hagynak és hagyhatnak Diananak”

- írja a kép alatti utolsó sorokat Charles Spencer, vajmi' utalással, hogy jó lenne, ha békén hagynák már a nővére szellemét.

Ki lesz a következő felszólaló és hol lesz ennek az egésznek a vége?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás