promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ördögien nehéz kvíz: tudod mit jelent ez a 10 magyar szó, amely sosem létezett? Elképesztően vicces kvíz
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy életedben sosem hallottad még ezeket a szavakat, így nehéz lesz majd rájönni a jelentésükre.

A magyar nyelvben szinte számtalan olyan szó és kifejezés akad, amelyeket ma már csak nagyon ritkán, nagyon kevesek használnak, sőt, még az is megeshet, hogy már senki már senki. Ezeket régies szavaknak nevezzük. Két csoportba sorolhatók ezen szavak, vannak az ősi magyar szavak, amelyek szépen lassan vagy éppen elképesztő gyorsasággal kikoptak a közbeszédből, és vannak azon szavak, amelyek ugyan léteztek, mivel valaki kitalálta ezeket, és nyilvánosságra is hozta őket, viszont soha nem kerültek be a magyar nyelv vérkeringésébe, mivel idegenebbül hangoztak, mint társaik. 

Így szinte senki nem is használt a ezeket már évszázadok óta. Ezek a kifejezések megmosolyogtatók mai szemmel, sőt, volt, hogy már 200 évvel a kortársak is megmosolyogták, így pedig nem is kerültek be a magyarok mindennapi nyelvébe.

Mostani kvízünkben oda megyünk vissza a magyar történelem horizontján, amikor még minden kiformálódóban volt, még rengeteg dolgunkra, helyzetre nem ismertünk az anyanylevünkönk ifejezéseket, így pedig nehezen tudtuk kifejezni magunkat. Kíváncsiak vagyunk, hogy anélkül is van-e sejtésetek a szavak jelentését illetően, hogy sosem hallottátok ezeket.

Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás