promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegrázó: Kossuth Lajos mennydörgő hangjától megfagy benned a vér, az első magyar hangfelvételtől garantáltan elönt a hazafiasság október 6-án
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kossuth Lajos eredeti hangján hallgatni a híres torinói beszédet egészen elképesztő.

1890-ben egy szobrot avattak fel az aradi vértanúk emlékére. Ezt az eseményt akkoriban a "kibékülés ünnepeként" nevezték, hiszen 41 évvel az 1848-49-es szabadságharc leverése, és 23 évvel a kiegyezés után a magyar nemzet lépéseket akart tenni a valódi béke irányába.

Erre a kulcsfontosságú eseményre magát Kossuth Lajost is meghívták, aki ekkor már emigrációban élt, és vissza is utasította a meghívást. Azonban fontosnak érezte, hogy szavai eljussanak a szép magyar hazába, ezért készült egy hangfelvétel Torinóban, amit később az emlékm felavatásának ünnepségén adtak le. Ma már az első magyar hangfelvétel igazi közkincs, amit bárki meghallgathat az interneten.

Kossuth Lajos eredeti hangját és szavait kifejezetten jó érzés október 6-án meghallgatni, mert amellett, hogy megfagy az emberben a vér és a szíve a torkában lüktet, érzi, hogy teljesen átjárja őt a hazafiasság.

A történelmi hangfelvételt két pesti vállalkozó, Felner Károly és Barna Tivadar készítették 1890. szeptember 20-án Torinóban. A nemzeti kincs megmentését a Széchényi Könyvtár Zeneműtárának egykori vezetője, dr. Kecskeméti István kezdeményezte az 1960-as évek végén. A munka nagy részét Sztanó Pál, az MTA Zenetudományi Intézetének hangmérnök-munkatársa, az utómunkálatokat pedig Újházy László hangmérnök végezte, akinek további restaurációs munkájának köszönhetően sokkal jobban érthető lett a beszéd, ami így szól:

„A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgota porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódóknak adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Ámen!”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás