promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
III. Károly elvesztette a fejét - kegyetlenül elbántak a brit uralkodóval, és a világ csak röhögött rajta
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

De hogy maradt ez eddig büntetlenül?

Hol vannak pontosan az olykor száraz, olykor fanyar, olykor egészen abszurd és fekete angol humor határai? Meddig mehetnek el az angolok, ha a poénkodásról és a humorizálásról van szó? És mi az oka annak, büntetlenül kritizálhatják a rendszert, vagy "merényletet" hajthatnak végre a brit királyi család egyik tagja ellen?

Az angol humor egy meg nem értett műfaj, amit nagyon sokan képtelenek befogadni és értelmezni, pedig ha egyszer valaki rákap az ízére, akkor élete végéig a rajongója marad. A műfajnak számos kiváló képviselője volt és van, elég csak néhányat említeni - Ricky Gervais, Stephen Fry, Benny Hill, John Cleese és az egész Monty Python társulat, és természetesen Rowan Atkinson.

Utóbbihoz köthető a felejthetetlen és zseniális balfék, akit az egész világ imád, Mr. Bean, aki ráadásul még a 2012-es londoni olimpia nyitóünnepségén is fellépett - természetesen a tőle megszokott stílusban.

Az 1990 és 1995 között futott Mr. Bean televíziós sorozatban is többször láthatunk arra példát, amikor az angol humor már nagyon-nagyon feszegeti azokat a számára nem létező határokat, de akad, amikor erőteljesen nekifeküdve át is töri azokat. Utóbbira példa a sorozat 9. epizódja, amit 1994. január 10-én adtak le a televízióban, és még mindig csodálkozunk rajta, hogy nem lett belőle botrány.

Tudniillik a "Do-It-Yourself Mr. Bean" (magyarul: Csináld magad Mr. Bean) címet viselő részben a Rowan Atkinson által játszott figura arra vetemedik, hogy újév első napján kicsit felújítja kis otthonát. Először is vásárol egy vadonatúj fotelt, majd a konyhai kisablakot átteszi a másik falra, mielőtt kifestené az egész lakást. Igen ám, csakhogy ehhez ki kell neki vágnia egy pont ugyanolyan falrészt a másik oldalon, mint amekkora eredetileg volt neki a konyhapultnál. Hozzá is lát, és miközben szorgosan halad a robotfűrésszel, észre sem veszi, hogy menet közben belevág a falra ragasztott poszterekbe. Ezek között van néhány, amelyik a királyi család egyes tagjait ábrázolja, így tehát lefejezésre kerül nemcsak Diana hercegnő, de II. Erzsébet idősebb fia, Károly is, aki most már III. Károly néven uralkodik az Egyesült Királyságban.

Ezt az egyébként frenetikus jelenetet az alábbi videóban láthatjátok; tekerjetek kb. 17 perchez!

Felmerül a kérdés, hogy nem lett ebből a jelenetből botrány? És ami még furcsább, hogy Diana hercegnő tragikus halálát követően miért nem vágatták ki ezt a részt az epizódból? Persze nem a sorozat tehet arról, hogy Diana súlyos autóbalesetben elhunyt, de mégis különös, hogy akkoriban ezzel nem kezdtek semmit, most pedig utólag mindenbe belekötnek, mindent betiltanak, mindent cenzúráznak - elég csak visszaemlékezni, hogy Amerikában betiltották az Elfújta a szelet, mivel azt hazugnak és rasszistának kiálltották ki, majd az egyik legkiválóbb angol sorozat, a Waczak Szálló egyik legismertebb epizódját, A németek-et is betiltották az abban elhangzott, rasszista kifejezések miatt.

Szerencsére a Mr. Bean nem jutott ehhez hasonló sorsra, és szemmel láthatóan Károly sem neheztelt meg azért az alkotókra, mert a sorozatban elvesztette a fejét, hiszen amikor összeházasodott Camillával, akkor az esküvőre Rowan Atkinson-t is meghívták.

Ráadásul nem a fenti volt az egyetlen, amikor a Mr. Bean-ben Károllyal poénkodtak. Egy későbbi epizódban Bean a trónörökös - most már király - képével a fején mentette ki magát egy igen kellemetlen helyzetből:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás