promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Darth Vader szinkronhangja befejezi, de az alkotók valami zseniálisat találtak ki a pótlására
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az eredeti trilógia magyar hangjai már mind távoztak közülünk.

A Star Wars-filmek egyik ikonikus figurája az a Darth Vader, aki minden gonoszsága ellenére a rajongók nagy kedvencévé vált. A karizmatikus rosszfiú alakját David Prowse, illetve Sebastian Shaw alakították az eredeti trilógiában, a hangját viszont mindig James Earl Jones kölcsönözte.

Az amerikai színész szerencsére jó egészségi állapotnak örvend, mivel azonban januárban már 92 éves lesz, a Star Wars-univerzum alkotóinak el kellett gondolkodniuk az utódlás kérdésén. Ebben a tekintetben pedig sikerült olyan döntésre jutniuk, amivel alighanem minden mozinéző elégedett lesz.

A technológia ma már megengedi, hogy egy színész hangját a halála után is felhasználhassák, és most James Earl Jones is hozzájárult ahhoz, hogy Darth Vader a későbbiekben is az ő mély orgánumán szólalhasson meg.

Mesterséges intelligencia (AI) segítségével keltik életre a soron következő részekben, így a rajongóknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy az eddigi élmény elvész. Az afroamerikai színész egyébként olyan filmekben szerepelt, mint a Conan, a barbár, az Amerikába jöttem, vagy a Csupasz pisztoly 33 1/3, de – mit lehet tenni – a halhatatlanságot végül egy szinkronszereppel érte el.

James Earl Jones 1977 óta adja a főgonosz hangját, és még a Disney+ legfrissebb Star Wars-sorozatában (Obi-Wan Kenobi) is őt kérték fel a „szerepre”. Aztán úgy hírlett, hogy most már végleg szögre akarja akasztani a mikrofont, a Lucasfilm ezért találta ki ezt a bölcs megoldást.

Mi, magyarok kevésbé vagyunk szerencsések ezen a téren, hiszen a Darth Vader-szinkronhangjaink többsége már elhunyt. Az eredeti trilógiában Kristóf Tibor, majd Hollósi Frigyes szólaltatta meg a sötét nagyurat, majd Nagy Attila és Kránitz Lajos, de sajnos az ő hangjukat, alakjukat már csak a filmtekercsek őrzik.

Fotó: Profimedia / James Earl Jones (balra)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás