promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez valami vicc? Az Antall József-filmet nevezzük az Oscar-díjra
Borítókép:  Nemzeti Filmintézet
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Blokád képviseli Magyarországot az Oscar-versenyben.

Tavaly a Post Mortem című skanzenhorrort neveztük az Oscar-díjra, ami már az első fordulóban el is bukott. Úgy látszik, Magyarországnak már nem is kell igazán az aranyszobor, ugyanis idén az Antall Józsefről és a rendszerváltás utáni korszakról szóló filmet neveztük az Oscar-versenyre, ami valószínűleg ugyancsak nem fog eljutni a jelölésig sem.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 95. alkalommal kiosztandó Oscar©-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. január 1 - november 30. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar©-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Bergendy Péter filmrendező, Kálmán András forgalmazási szakember és Novák Emil operatőr vett részt. A héttagú bizottság 18 magyar mozifilm közül választotta ki a Blokád-ot.

A történet: Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. 
Nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A filmben a korszak meghatározó politikusai között feltűnik Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.

„A Blokád című film leginkább attól különleges, mert elsőként mutatja be a rendszerváltozás körülményeit és Magyarország első, demokratikusan megválasztott kormányának miniszterelnökét, Antall Józsefet, mind politikai, mind magánéleti szinten”

– nyilatkozta Lajos Tamás producer.

Tősér Ádám rendező elmondása szerint a film egy váratlanul kibontakozó krízisen és egy emberi drámán keresztül meséli el, ahogy egy társadalom kezdi megtanulni, hogy a demokrácia nem csak a szabadságról, de a kötelességekről és a felelőségvállalásról is szól. Köbli Norbert forgatókönyvíró pedig úgy írta le a filmet, mint egy "hihetetlen, de igaz történet egy megosztott nemzetről és az azt egyesítő vezetőről, akinek eddigi élete legádázabb ellenségével kell szembenéznie: a rákkal".

Mivel még be sem mutatták a filmet, nem vonjuk kétségbe, hogy a Blokád valóban egy különleges alkotás, ami minden magyar ember számára sokat fog jelenteni - főként azoknak, akik át is élték a rendszerváltást és azt a korszakot, amiben a film játszódik -, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy ez a produkció esélyek nélkül lesz indítva az Oscar-versenyen. Ha a bizottság biztosabbra akart volna menni, akkor vagy az Oscar-díjjal jutalmazott Mindenki rendezőjének, Deák Kristófnak a mozifilmjét, Az unokát nevezték volna, vagy a szeptemberben bemutatásra kerülő Magasságok és mélységek-et, ami annak az Erőss Zsoltnak a tragédiáját dolgozza fel a felesége szemszögéből, aki első magyarként 2002-ben mászta meg a 8850 méter magas Mount Everest-et.

A Blokád című film főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítják. A film október 20-án kerül a magyar mozikba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás