promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas örömhír jött az augusztus 20-ai hétvégével kapcsolatban - ezt még a cudar időjárás sem tudja tönkretenni
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ingyen juthatunk hozzá most ezen a hétvégén, érdemes kihasználni.

Egy heves vihar miatt úgy tűnik, teljesen felborul az ünnepi hétvége, és a cudar időjárás belerondít az augusztus 20-ai ünnepségbe. Az már biztos, hogy a reggeli légiparádé elmarad, és nem kizárt, hogy az esti tűzijátékot is lefújják.

Az esős, viharos időben jobb, ha az ember otthon marad, és más módját találja meg az államalapítás megünneplésére. Ebben segít a magyar streamingszolgáltató, a FILMIO, ugyanis augusztus 19. és 22. között öt magyar filmet is ingyenessé tesznek. A válogatásban szerepel klasszikus filmszatíra, legendás rockopera, valamint a közelmúlt díjnyertes és megrendítő történelmi alkotásai.

Veri az ördög a feleségét (1977)

András Ferenc filmszatírájában Kajtár Jolán meghívja főnökét és annak családját rokonaihoz a Balaton-felvidékre az augusztus 20-i ünnepre. Kajtárné valódi lakomával készül, hogy kedvében járjon befolyásos vendégeinek, a szigorú, munkamániás Vetró Géza azonban gyomorbajos és egyébként is nehezen találja meg a közös hangot a vidéki vasutas családdal. A film forgatókönyvét Kertész Ákos és  Bereményi Géza közösen írta a rendezővel, a Balaton-felvidéki tájat Koltai Lajos operatőr gyönyörű képei örökítik meg, a főbb szerepekben pedig Pásztor Erzsi, Szabó Lajos, Pécsi Ildikó, Sarlai Imre és Spányik Éva brillíroznak.

István, a király (1981)

Az egyik legnépszerűbb magyar rockopera a Géza fejedelem halála utáni hatalmi összeütközést dolgozza fel a keresztény István és pogány riválisa, Koppány között. A legendás alkotás zenéjét Szörényi Levente, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, amelyből Koltay Gábor rendezett filmet.

A Hídember (2002)

Egy személyes tragédia hatására a féktelen, ifjú Széchenyi gróf örökre megtanulja mi a felelősség, ezért felhagy korábbi életével, hamarosan pedig a korszak híres politikusává, majd a magyar ellenzék vezérévé válik a Habsburgokkal szemben. Bereményi Géza filmje lélektani megközelítésből értelmezi a reformkori Magyarország eseményeit és legmeghatározóbb alakjának, Széchenyi Istvánnak jelentőségét. A "legnagyobb magyart" Eperjes Károly alakítja, a főbb szerepekben továbbá Cserhalmi György, Irina Lachina és Darvas Iván láthatók.

Örök tél (2018)

A második világháború végén Irén egy szovjet munkatáborban a túlélésért küzd, hogy újra láthassa családját és fronton harcoló férjét. A kegyetlen körülmények között ismerkedik meg fogolytársával, Rajmunddal, hamarosan pedig különös kapcsolat szövődik közöttük. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró valós eseményeken és személyes visszaemlékezéseken alapuló filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. A két főszereplőt az Emmy-díjas Gera Marina, valamint Csányi Sándor alakítják.

Akik maradtak (2019)

Tóth Barnabás lírai alkotásában egy holokauszt-túlélő fiatal lány és egy középkorú férfi egymást támogatva próbálja meg feldolgozni a második világháború traumáját, miután mindketten elvesztették családjukat. Eltérő koruk és személyiségük ellenére összeköti őket a gyász és kiüresedettség érzése, egymás társaságában pedig megtapasztalják az újrakezdéshez szükséges reményt és szeretetet.

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy 500 magyar film közül válogathat a közönség a FILMIO-n, mely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás