promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Országra szóló debilség a Város vs Vidék, amiben csak az nem birka, aki megjátssza
Borítókép:  TV2 Play
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A TV2 műveltségi vetélkedőjénél még a Muzsika TV is kevésbé ártalmas.

Augusztus 8-án indult el a TV2 vadonatúj műveltségi vetélkedője, a Város vs Vidék, amit Till Attila és Gáspár Zsolti vezetnek. A finn licenszen alapuló vetélkedőben vidékiek csapnak össze a fővárosiakkal, hiszen a magyar felfogás szerint, aki nem Budapesten él, az már ostoba, tufa vidéki, aki nem tud semmit. Fordított esetben pedig a vidéki emberek szemében a budapestiek a nagymellényű, pöffeszkedő fővárosiak, akik már azt is lenézik, akik az agglomerációból járnak fel dolgozni.

Ezeket a sztereotípiákat akarja ledönteni a Város vs Vidék, de egyelőre csak azt erősítette meg a nézőkben, hogy a mai fiatalok alapműveltségi szintje siralmasabb, mint a Velencei-tó vízállása. Az még hagyján, hogy egy szegedi lány nincs tisztában azzal, hogy Budapest melyik kerületét nevezik Józsefvárosnak, mit jelent a HÉV, vagy kiről nevezték el az Erzsébet-kilátót, de úgy tűnik, ebben a műsorban elvárás, hogy a versenyzők saját ellenségeik legyenek, és logikátlan döntésekkel, debil módon játszanak.

A keddi adásban például volt egy kérdés, hogy "az alábbiak közül mi nem található a Margit-szigeten?". A válaszlehetőségek között volt a víztorony, a vadaspark, a zenélő szökőkút, és a postahivatal. A szegedi lánycsapat rögtön rávágta, hogy zenélő szökőkútnak biztos, hogy lennie kell. Majd miután végigmentek az összes válaszlehetőségen, megjelölték azt, amit elsőként zártak ki: a zenélő kutat. Ez egy olyan ostoba és érthetetlen döntés volt, amihez nem kell vidékinek, sem városinak lenni; ebben az esetben két lehetőség van:

  • a casting során a versenyzőjelölteknek elmagyarázzák, hogy bizonyos mértékig muszáj megjátszaniuk a hülyét, hogy szórakoztatóbb legyen a műsor;
  • tényleg van olyan hülye, aki azt hiszi, hogy a Margit-szigeten postahivatal működik.

Nem szeretném azt feltételezni a szegedi hölgyekről, hogy ennyire birkák lennének, szóval reménykedjünk benne, hogy ezzel is csak teljesítették mindazt, amit a TV2 elvárt tőlük. Ettől persze nem lesz szórakoztató a műsor, inkább bicskanyitogatóan irritáló. A játékosokkal egyébként sem szimpatizál senki a rokonságon és a haveri körön kívül, a kérdések pedig annyira bugyuták, hogy még egy általános iskolás diák is röhögve megválaszolja azokat.

Emlékeztek még az Okosabb vagy, mint egy ötödikes? című műsorra, ami szintén a TV2-n futott és Tilla volt a műsorvezetője? Pontosan ugyanezt kell elképezelni, csak okos ötödikesek helyett most tudatlan felnőttek versenyeznek egymással, hiszen míg egy ötödikes gyerek álmából felkeltve is tudja, hogy hol csináltak einstandot a Pásztorok A Pál utcai fiúk-ban, addig egy egyetemista fiúnak ez már lehetetlen küldetés. Pedig nekem jóval messzebb van az 5. osztály - amikor kötelező olvasmány volt Molnár Ferenc regénye -, mint a budapesti fiúcsapatnak, dehát úgy látszik, ők csak a rövidített verziót olvasták el az interneten, vagy ők is csak a TV2 parancsát teljesítették.

Persze nem csak alapműveltséget felmérő kérdésekben mérhetik össze magukat a csapatok, vannak ügyességi feladatok is, mint például ki tud több plüssrókát ledobni az ólban anélkül, hogy a tyúkokat is eltalálná; vagy ki tud több tojást végigvinni egy pályán. Néző legyen a talpán, aki komolyan tudja venni ezt az egész debilséget, az unalmas és semmitmondó csörtéket még a két műsorvezető sem tudja szórakoztatóbbá és izgalmasabbá tenni. Igaz, Tilla most is a lehető legnagyobb profizmussal vezényli le az adásokat, de Gáspár Zsoltit szemmel láthatóan csak azért szerződtette le a TV2, hogy egyfajta súlyos kontrasztot érzékeltessenek a főváros és a vidék között. Szerencsétlen Zsolti hiába egy szórakoztató figura, akin tisztán látszik, hogy mennyire élvezi a szereplést, de folyamatosan hülyét csinál magából azzal, hogy fel sem tudja olvasni a kérdéseket és a válaszokat.

A műsor komolytalanságát fokozza, hogy az egészet stúdióközönség nélkül vették fel, vagyis Tillának és Zsoltinak úgy kell bohóckodniuk és poénkodniuk, hogy arra a stábon kívül senki sem reagál, a nézőtéri hangok pedig gombnyomással vannak bejátszva, mint annak idején a Frizbi-ben.

Komoly bajban lehet a TV2, ha egy Város vs Vidékhez hasonló suttyósággal akarnak nézettséget kapálni maguknak. A Pénzt vagy éveket kudarcos bukása után az országra szóló marhaság sem számíthat pozitív számokra, talán az első adást még viszonylag többen követték - hiszen mégicsak egy új műsorral van szó -, de nem csodálkoznék rajta, ha a nézők javarésze már az első reklámblokk előtt átkapcsolt volna a Muzsika TV-re, mert a Zenés randevú Balázs Palival és a Házibuli Attilával még mindig kevésbé árt az idegrendszernek és a jó ízlésnek, mint a TV2 félcédulás műsora.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás