promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre itt a várva várt válasz: 10 év után megtudjuk, mi volt a Lost - Eltűntek sorozat befejezése
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

10 éve véget ért Lost és vele minden idők legérthetetlenebb fináléja.

Az utolsó rész nagy félreértéseknek adott helyet a nézőkben, és a többség rendkívül csalódott volt. Első blikkre azt hitte mindenki, hogy "Ó, szóval mindvégig halottak voltak." -de ez, nem igaz.

Damon Lindelof egy közleményt adott ki, amiben megmagyarázta, hogy mit is látunk a fináléban.

De előtte nézzünk pár történést: (vigyázat spoiler)

A Lost utolsó jelenetei a szigeten zajló események és egy alternatív valóság mentén játszódik, egyes jelenetek az utolsó évad visszaemlékezéseit és párhuzamos valóságát váltják fel.

A párhuzamos valóság jelenetek azután jönnek, hogy Juliet (Elizabeth Mitchell), aki az 1970-es években ragadt, az ötödik évad záró pillanataiban felrobbant egy hidrogénbombát, hogy megakadályozza a nyílás megépítését. A logika az, hogy ha a nyílás soha nem készül el, az Oceanic 815-ös járata soha nem zuhan le a szigeten. Tehát a párhuzamos valóság jelenetek azt mutatják, mi történt volna, ha a gép biztonságosan leszállt volna.

Az egész évad során a nézők azt látják, ahogy a karakterek egymáshoz viszonyulnak Los Angelesben, nem ismerve az elmúlt öt évad eseményeit.

Végül ezeket a karaktereket összevonják, és elkezdik felidézni a szigeten töltött életüket, ami az utolsó jelenet kinyilatkoztatásához vezet: valójában ők halottak és a pokolban vannak, amelyet a túlélők azért hoztak létre, hogy összegyűljenek, és tovább tudjanak lépni.

Tehát, hogy tisztázzuk a zűrzavart: a felvillanó jelenetekben ezek a szereplők halottak. De nem, nem haltak meg mindannyian a szigeten, miután a gép lezuhant. És az 5. évadig történt események megtörténtek velük, minden, a fekete füst vagy a bunker, jegesmedve.

 

A mellék szál egy túlvilágot jelenít meg, amelyet a szereplők saját maguknak kreálnak, de a szigeten töltött idő - amely elejétől a végéig teljesen valóságos volt - életük legfontosabb része volt.

Az utolsó templomi jelenetben jelenlévő szereplők élők és halottak egyaránt és vannak közöttük olyan szereplők, akik a sziget után is valóban élték az életüket köztük Kate, Sawyer és Claire. Ez a mellék szál, egyfajta személyes purgatóriumot mutat be, ahova ezek a karakterek akkor jutnak el, amikor végül meghalnak. Egyben gyönyörű és megnyugtató ábrázolása ez a túlvilágnak.

Ezen magyarázat után nem gond, ha még mindig úgy érzed, hogy nem érted, mi sem értjük, azaz értjük, hogy mit nem értünk, de egy dolog megkérdőjelezhetetlen: kategóriájában a Lost még mindig az egyik legjobb sorozat 10 év távlatában is, még ha a finálé kicsit félre is sikerült.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás