promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme az LMBTQ jelenet, amiért betiltották a Buzz Lightyear-filmet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezért csaptak ekkora felhajtást?

Már a magyar mozikban is játsszák a legújabb Pixar-filmet, a Toy Story-univerzumhoz tartozó Lightyear-t, amit több országban is betiltottak egyetlen pislogásnyi pillanat miatt. Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, és még több másik közel-keleti országban sem vetítik a csillagharcos kalandjairól szóló animációs filmet, mert az egyik jelenetben két nő ad egymásnak egy szájpuszit.

Ugyebár az arab országokban szigorú szabályok vonatkoznak a homoszexualitásra és annak ábrázolására, és emiatt hajlandók akár filmeket is betiltani, ha azokból a stúdiók nem tüntetik el a kifogásolható jeleneteket. Emiatt nem vetítették sok országban például a Doctor Strange az Őrület multiverzumában-t és az Örökkévalók-at sem, most pedig a Pixat alkotása is ugyanerre a sorsra jutott.

A közösségi médiába nemrég került fel ez a bizonyos jelenet, ami annyira rövid, hogy szinte észre sem lehet venni. A jelenetben Buzz éppen az egyik félresikerült akciójáról tér vissza a bázisra, ahol a parancsnoka, Alisha Hawthorne elviszi társát egy családi ünnepségre. Itt csattan el egy szájpuszi a Alisha és felesége között.

A Pixar korábban panaszkodott amiatt, hogy az anyacégük, a Disney állítólag cenzúrázza a filmjeikben a meleg, leszbikus, vagy transznemű megjelenítéseket, holott a stúdiónál fontosnak tartják az LMBTQ-témát, és az ehhez a közösséghez tartozó emberek reprezentációjának erősítését. Ebben az esetben viszont nem ez történt: a Disney kiállt a Pixar mellett, és inkább bevállalták, hogy a közel-keleti országokban nem tűzik műsorra a Lightyear-t.

Az alábbi videóban láthatjátok a jelenetet, ami nagy port kavart:

Persze lehet arról vitatkozni, hogy egy gyerekeknek szóló filmbe mennyire van helye egy leszbikus szájpuszinak, de ne felejtsük el, hogy a klasszikus rajz-, és animációs filmek is telis-tele vannak különféle szexuális utalással, ráadásul a Shrek első részében még egy egyértelmű orális szexjelenet is látható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás