promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Buzz Lightyear film már nem játékháború, hanem vérbeli űrkaland – kritika
Borítókép:  Wallpaper Cave
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Buzz Lightyear film nem csak a Toy Story-rajongókat repíti el a végtelenbe, és tovább. Kritika.

Az elmúlt években nem igen csilingeltek szépen a Pixar-filmek a mozikasszáknál. A stúdió utolsó nagyobb anyagi sikereit 2018-ban A hihetetlen család 2. része, míg 2019-ben a Toy Story 4. része hozták, világszinten mind a kettő átlépte az 1 milliárd dolláros álomhatárt, és a nézői visszajelzések is pozitívak voltak.

Ehhez képest 2019 és 2022 júniusa között brutálisan bezuhant a Pixar-filmek iránti érdekelődés, az utolsó négy filmjük globális bevétele összesen sem érte el még a 400 millió dollárt sem. Hozzá kell tenni, hogy ez a három év nem is volt szerencsés és profitot termelő időszak a filmiparnak, hiszen a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni a mozikat, de még ha ki is nyitották őket, az emberek csak jóval később mertek visszatérni a filmszínházakba. Persze nem lehet mindent a pandémiára kenni, legyünk őszinték: az Előre, a Lelki ismeretek, a Luca, és a Pirula Panda sem voltak olyan kiemelkedő Pixar-filmek, amelyekre még évek múltán is emlékezni fogunk; arról nem beszélve, hogy a büdös életbe nem lesz belőlük akkora klasszikus, mint a Toy Story, a Szörny RT., az Egy bogár élete, a Verdák, A hihetetlen család, a Némó nyomában, a L'ecsó, vagy a Wall-E.

(Fotó: Profimedia)

Ezzel valószínűleg a stúdiónál is tisztában voltak, viszont azt is tudták, hogy nem húzhatnak le még egy bőrt a Toy Story-ról, hiszen már a 4. résznél is erősen érezhető volt, hogy kreatív történet szempontjából kifulladt a széria. Mégsem engedhették el az aranytojást tojó tyúkot, mert hát az 1995-ben bemutatott Toy Story - Játékháború (ami az első Pixar-film volt - a szerk.) a költségeinek több, mint a 12-szeresét hozta vissza a világ mozijaiban, ráadásul 2010-ben a széria 3. része volt a legelső Pixar-produkció, ami képes volt átlépni az 1 milliárd dolláros bevételt; és ezt a 4. rész is tartani tudta. Szóval el lehet képzelni, hogy ültek ott a Pixarnál, vakarták egymás fejét, hogy mi a bánatot kezdjenek Woody-ékkal, majd az egyik nagyokosnak bevillant a nagy ötlet.

- Megvan! Csináljuk meg a Buzz Lightyear filmet!
- Mármint Buzz kapjon egy eredettörténetet?
- Nem! Egy olyan spin-off filmet, ami voltaképpen az élőszereplős Buzz-film lenne.
- Élőszereplős Buzz-film? Meghibbantál John?!
- Félreértitek...megcsináljuk a nagy űrkalandot a csillagharcossal. A filmet, ami miatt elkezdték gyártani a Buzz Lightyear figurákat. A filmet, ami Andy kedvenc filmje volt.
- Szóval úgy csinálunk még egy Toy Story-filmet, hogy voltaképpen nem is egy új Toy Story-filmet csinálunk, de mégis a Toy Story-univerzum részét képezné. Ez k*rva nagy John! Nyomjuk!

És így készült el 2022-ben a Lightyear című animációs film, ami ugyan bűzlik a pénzéhségtől, de mi mégis úgy fogjuk két kézzel szórni miatta a lovettát, mint a konfettit, mert egy izgalmas, látványos, és nosztalgikus űrkaland lett, ami nem csak a Toy Story-rajongókat fogja rabul ejteni.

A történet szerint egy emberi kolónia letelepedésre alkalmasnak tűnő bolygót talál, ám mikor Buzz Lightyear kapitány és parancsnoka, Alisha Hawthorne megvizsgálják a felszínt, veszélyes életformákkal találják szembe magukat. Az űrjárőröknek menekülniük kell, de megsérül a hajójuk, így a bolygón ragadnak. Lightyear hiába próbálja megtalálni a módját, hogy társaival együtt hazajussanak, küldetése folyamatosan kudarcot vall, ráadásul a komoly idődilatáció miatt míg ő perceket tölt kint az űrben, a bolygón évek és évtizedek telnek el. Így mikor Buzz visszatér a társaihoz, szembesül azzal, hogy mi minden változott, és mi mindent veszített el. Ha pedig mindez nem lenne elég, egy robothadsereg veszi blokád alá a bolygót, akiket a gonosz Zurg vezet.

(Fotó: Profimedia)

A Wall-E óta tudjuk, hogy a Pixar az animációs sci-fikhez is ért, viszont a Buzz Lightyear-film több szempontból is más. A Lightyear ugyanis amellett, hogy megőrizte a Pixar-filmekre jellemző kellemes, szórakoztató humorfaktorát és a drámaiságot, nem feltétlenül akart egy szokványos gyerekfilm szintjén maradni, hanem mert egy picit elrugaszkodni, és behozott olyan elemeket, amelyekhez hasonlót még nem tapasztaltunk a stúdiónál. Tudniillik a Lightyear előszeretettel idéz meg olyan sci-fi klasszikusokat, mint a Star Wars, a Star Trek, vagy a Csillagközi invázió. Félreértés ne essék, ettől még nem lesz egy korhatáros animációs film, mondjuk úgy, hogy érthető a 12-es karikás besorolás.

A Lightyear egy velős űrkaland, a cselekmény csak néha-néha lassít be egy kicsi drámázásra, aztán pörgeti is tovább az akciókat. Hőseink egyik izgalmas és veszélyes kalandból ugranak át a másikba, szóval az eleinte hosszúnak tűnő 105 perc fénysebességhez fogható gyorsasággal repül el.

Persze a Lightyear nem egy hibátlan alkotás, a történetben vannak olyan elkapkodott részek és meglepő fordulatok, amelyeket eleinte talán nem fogunk rokonszenvesnek találni; ilyen például Buzz és Zurg kapcsolata, ami ugyebár már a Toy Story 2. részében is szóba került. Itt azonban a készítők csavartak egy nagyot, és őszintén szólva ez a merész húzás nagyon kellett ahhoz, hogy Zurg ne csak egy elcsépelt gonosztevő és ellenfél legyen, hanem legyen mögötte is egy történet, egy motiváció. Ennek a dramaturgiai húzásnak köszönhetően pedig Buzz is újra tudja gondolni, hogy tulajdonképpen mi is az ő küldetése, milyen úton kell neki tovább haladnia, és kikkel.

(Fotó: Profimedia)

Természetesen a Lightyear telis-tele van olyan utalásokkal, amivel a készítők a Toy Story-rajongók lelkét simogatják meg; Buzz jól ismert szavai folyton felcsendülnek a filmben, de a csillagharcos első jelenete is nagyon ismerős lesz mindenkinek, akik emlékeznek még rá, hogyan viselkedett az akciófigura, mikor először magához tért Andy szobájában.

A Buzz Lightyear-ról szóló film egy izgalmas és látványos űrkaland, ami megszeretteti a gyerekekkel a sci-fit. A Pixar megtalálta a módját, hogyan leheljen új életet a Toy Story-ba úgy, hogy az mégse legyen egy újabb Toy Story-film, és elnézve a film lezárását, illetve a harmadik stáblistás jelenetet, még legalább egy vagy két folytatásban repülhetünk el kedvenc csillagharcosunkkal a végtelenbe, és tovább.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás