promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy földönkívüli Csopakra érkezik a hétvégén, hogy Magyarországon ünnepelje a születésnapját
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az új West Side Story, az E.T., a földönkívüli és Steven Spielberg egyik legkorábbi remekműve, a Párbaj is látható lesz a Pont Csopak szabadtéri rendezvénysorozat legújabb eseményén június 17. és 19. között.

Ahogy minden alkalommal, most is tematikus kerete lesz a Pont Csopak sokszínű programjának: ezúttal a filmkészítés kulisszái mögé való betekintés adja majd az apropóját a közösségi és kulturális élménynek. A Spielberg-maraton vetítései után beszélgetés lesz a meghívott vendégekkel a filmek forgatókönyvéről, látványvilágáról és rendezéséről. A vetítések mellett filmes tábort is szerveznek fiatal színészek számára, akik pár nap alatt Csopakon készítenek majd kisfilmeket.

Mit is érne egy Spielberg-maraton a rendező egyik leghíresebb filmje, E.T., a földönkívüli nélkül? Ráadásul mindannyiunk kedvenc kis űrlénye idén ünnepli 40. születésnapját.

A kritikusok szerint a világító ujjú földönkívüli története jól öregszik, hiszen tökéletes film az empátiáról és a gyermeki ártatlanságról.

Kovács Gellért filmszerész első egész estés moziélménye az E.T. volt hároméves korában. Azóta többször is látta a filmet, szombat este a vetítés után pedig beszélgetni is fog róla a csopaki Plul-malom kertjében. A fimes tematikát erősíti, hogy délután Borsos Oleg, a Külön falka zeneszerzője (az egykori Polar Dear formáció tagja) a nyolcvanas évek zenéivel alapozza meg a hangulatot. 

A három vetítéssel Spielberg munkásságának három korszakát elevenítik fel, a legfrissebbtől kezdve a korai alkotások felé haladva. Péntek este a West Side Story című musicaladaptációt forgatókönyvírói szempontból vizsgálják. Vasárnap a Párbaj című film rendezéséről Fazakas Péter beszél majd, akinek A játszma című filmje a napokban került a mozikba. 

A vetítések mellett napközben a helyszínen egy négynapos filmes tábor is zajlik majd, ahol egyedülálló módon fiatal színész hallgatók próbálhatják ki, milyen a kamera másik oldalán állni. 

A Pont Csopak májustól szeptemberig minden hónapban egy teljes hétvégére kertmozivá és kulturális helyszínné változtatja a Plul-malom kertjét. A Pont Csopak megálmodói – Balogh Rita dokumentumfilmes producer, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) egyik alapítója és Fränk Barbara független tartalomgyártó producer – hisznek abban, hogy a programok kontextusba helyezve érik el a közönségüket. Éppen ezért a Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: generációk, női szerepek és környezetvédelem is szerepel a témák között. A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett magyarországi premierek is szerepeljenek a programban.

A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. A filmes tábor az NKA támogatásából valósul meg.

[[vid]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás