promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amnéziás szuperhős minden Marvel és DC rajongót kifektet – Badman-kritika
Borítókép:  Prorom
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett a világ első amnéziás szuperhőse, Badman, aki nemcsak kifigurázza a képregényfilmeket, de hülyét csinál saját magából is. Kritika.

Hollywood egyre csak ontja magából a képregényfilmeket; a Marvel Stúdió csak idén összesen három mozifilmet, három sorozatot, és két ünnepi különkiadást mutat be, de a DC is igyekszik gyorsan felzárkózni a konkurencia mellé. A képregényfilmeket lehet szereti, lehet utálni, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy a reneszánszukat élik, hatalmas rajongótáborral rendelkeznek világszerte, és komoly dollármilliárdokat termelnek. Nem csoda, hogy más országok megirigylik ezt a sikert, és megpróbálkoznak saját szuperhősfilmeket csinálni. 2017-ben például Oroszország megcsinálta a Bosszúállók orosz verzióját, a Védelmezőket, most pedig Franciaország teremtette meg a saját igazságosztóját Badman személyében; igaz, ők nem a Marvel sikerét próbálják meglovagolni, hanem alaposan kifigurázzák mindkét univerzumot és a műfajt.

A történet szerint Cédric, a hányattatott sorsú filmszínész bárhogy próbálkozik, nem sikerül elérnie a várt áttörést karrierjében… egészen addig, amíg egy véletlennek hála ölébe nem pottyan egy álomlehetőség: felkínálják neki Badman, az első francia szuperhős szerepét. Öröme azonban nem tart sokáig, mert beüt a krach – az első forgatási nap után balesetet szenved, elveszíti az emlékezetét és zavarodottságában azt hiszi, tényleg ő Badman. Így hát felölti a szuperhőshacukát és beleveti magát az éjszakába, hogy nekilásson az igazságosztásnak.

(Forrás: Prorom)

Nem most először látunk olyan paródiát, ami a képregényfilmeket veszi górcső alá. 2008-ban mutatták be a Superhero Movie-t, ami a Sony-féle Pókember-, és X-men filmeket figurázta ki, tavaly pedig a Netflixen debütált Melicca McCarthy és Octavia Spencer közös szuperhősködős marhasága, A lecsap csapat. Ezek a filmek bebizonyították, hogy egy kívülálló nézőből is képesek hőst faragni, hiszen felér egy hőstettel, ha valaki becsületesen végigszenvedi őket. Hasonlóképpen viszonyultam a Badmanhez is; még a vetítés napján is sokat dilemmáztam, hogy elinduljak-e a moziba, megéri-e egyáltalán végigbuszozni a városon ezért a filmért, és bár az első fél óra még csak egy félmosolyt sem tudott kierőszakolni belőlem, egy idő után hagytam, hogy kikapcsoljon és szórakoztasson. Végül aztán felpezsdülve, jókedvűen jöttem ki a teremből, és azon gondolkodtam, vajon mikor volt utoljára, hogy könnyesre röhögtem magam egy filmen.

A Badman egyáltalán nem akarja majmolni a Marvelt és a DC-t, nem akar komoly milliárdokat kaszálni a filmjével, és semmiképp sem akar filmes univerzumépítésbe kezdeni. Egész egyszerűen csak felhelyezi a középső ujját a képregényfilmek kultuszába, majd kedve szerint elkezd velük játszadozni, és bár tény, hogy kifigurázza az egész műfajt, mégis tiszteletteljesen teszi ezt. A franciák különc humorát nem mindenki képes befogadni, de akik rákapnak az ízére, azok jókat tudnak szórakozni a filmjeiken. Ez a Badman esetében is így van. Igaz, ezt a filmet elsősorban azok a nézők fogják érteni és értékelni, akik képben vannak a képregényfilmekkel, de önálló akció-vígjátékként is megállja a helyét.

(Forrás: Prorom)

A Badman kiemelt pozitívuma, hogy nem trehány módon dobálja be a Marveles és DC-s utalásokat, minden célzott poénnak, kikacsintásnak, és felbukkanó karakternek megvan a maga pontos, megtervezett helye a történetben. A Badman le sem tudná tagadni, hogy egy francia vígjáték, hiszen amellett, hogy kiparodizálja a szuperhősfilmeket, még saját magából is hülyét csinál; de humorizál a koronavírussal, a migránsokkal, és a leégett Notre Dame-al is.

A film egyáltalán nem akarja komolyan venni magát, ezért tudja olyan jól elszórakoztatni a nézőt, és bár elég sok erőltetett, elcsépelt poén is van benne, az esetek többségében mégis jókat kacagunk a látottakon. Bizonyos szempontból túlmutat egyes képregényfilmeken, ugyanis a Badman akciójelenetei tökéletesen követhetők és jól koreografáltak.

A Badman ötletesen és parádésan vegyíti a Marvel és a DC-univerzumot, egy kellemes szórakozás, ami két oldalról pofozgatja a képregényfilmeket, de közben folyamatosan kényezteti a műfaj szerelmeseit. Egyetlen komoly szépséghibája van, ami nagy hiányosság egy ilyen filmnél: nincs stáblistás jelenet. Ettől eltekintve egy könnyed szórakozás, ami bemutatja a nagyon sötét lovagot, a világ első francia, amnéziás szuperhősét.

A Badman június 2-től a mozikban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás