promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lefejezték az X-faktor kebelcsodáját
Borítókép:  RTL Klub
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mardoll elvesztette a fejét.

Catherine Dederick Mardollt az X-faktor 10. évadából ismerhettük meg. A szókimondó rapperlány most első magyar nyelvű dalával rukkolt elő, amiben szó szerint elveszíti a fejét. Az előadó hosszú ideje készült már erre a szerzeményére, és elmondása szerint komoly kihívást jelentett a számára.

Elmondása szerint eredetileg angolul írta meg 'Once I had a dream' címen, és arról szólt, hogy gyerekként mindig arról álmodozott, amit most éppen csinál. Csak később látta be, hogy ugyanazt a kontextust ugyanazzal a lüktetéssel lehetetlen magyarul is visszaadni.

„Megpróbáltunk a témánál maradni úgy, hogy a dal stílusa ne változzon, de a szöveg is izgalmas maradjon. A magyar nyelv rendkívül összetett és vannak benne olyan hangok, amelyeket nem könnyű kimondanom. Magyarul rappelni igazi nyelvtorna számomra. A helyzet csak durvult, amikor megpróbáltam hozzáadni a dal sebességét, tempóját. Szóval minden magyar (speed) rappernek teljes tiszteletem, magyarul rappelni nagyon kemény!”

- magyarázta a Blikk-nek Mardoll.

A fiatal rapper tisztában van azzal, hogy a dalainak szövegei sokak számára talán túl erősnek tűnnek, de ahogy ő fogalmazott: az angol szövegei még szókimondóbbak. Mardoll elmondta, hogy a dal és a videoklip egy társadalmi kommentár, iróniával fűszerezve, ami rávilágít arra, hogy az emberek mennyire hisznek a szóbeszédek alapján kialakított hamis képeknek.

„Az 'Irigyek a gyerekek mert tele vagyok pénzzel' – is csak egy kis rájátszás arra, hogy engedjük el a sztereotip gondolkodást”

- tette hozzá Catherine Dederick, akinek célja megmutatni, hogy a nők ugyanolyan kemények tudnak lenni a rap világában is, mint a férfiak.

Mardoll saját maga álmodta meg a klip koncepcióját, és nem véletlen, hogy éppen Marie Antoinette-nek öltözve láthatjuk őt benne.

„Marie Antoinette különc nő volt, több mende-mondát kitaláltak róla, amelyek hozzájárultak fejvesztéséhez. A klipben én is hasonló karaktert alakítok, aki elrontja a lakomát és káoszt teremt. Nem hajlandó beilleszkedni normákba, ezért a végén lefejezik. A klipben több, hozzám közelálló ismert zenei arc is feltűnik, mint a párom, Hadas Alfréd, de Pribelszki és Fehér Holló is szerepet kaptak. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki a klipen dolgozott – csodálatos volt a közös munka”

Mardoll hamarosan egy új műfajban fogja megmutatni magát, ugyanis rappelve fog dj-zni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás