promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nyalókás Kojak hadnagy alakítójának megjósolták a halálát, de ő nem törődött vele
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A családja révén hajlamosítva volt a szörnyű betegségre, amely végül elvitte.

A görög származású Telly Savalas elsősorban a folyton nyalókát szopogató Kojak hadnagy megformálása révén vált ismertté a magyar közönség előtt. A bűnügyi sorozatot idehaza 1977 és 1979 között mutatta be először a tévé, ám akkor csak 14 részt, ami a 118 epizódhoz képest elenyésző szám.

Kojaket mégis a szívébe zárta mindenki Magyarországon, sőt a kopasz zsaru a nyalókát is divatba hozta nálunk. Eredetileg nem tartozott volna a karakteréhez, de Savalas éppen akkor próbált leszokni a cigarettáról, így ez a kellék is bekerült a filmbe – tudhatjuk meg az Újságmúzeum ismertetőjéből.

Az 1922-ben született színész (aki mellesleg Jennifer Aniston keresztapja) fájdalmasan korán, 1994-ben, vagyis 72 évesen távozott az élők sorából. Rákos megbetegedés vitte el, amire a családja révén mutatkozott hajlama, ő azonban mégsem vette komolyan az ezzel kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Savalas öt évig küzdött húgyhólyagrákkal, majd prosztatarákkal, aztán a szervezete feladta a küzdelmet. Pedig hamar felfigyelt a kórral járó tünetekre, de a legidősebb lánya szerint ki nem állhatta az orvosi vizsgálatokat, ezért elhanyagolta a rendszeres szűréseket, miközben az apja és a testvére is rákos lett.

A színészt folyamatosan arra figyelmeztették a családban és baráti körben, hogy ő is fokozottan veszélyeztetett, ám ha idejében észlelnék a betegséget, akkor sikerrel küzdhetne meg vele. Amikor megkapta a diagnózist, akkor a rák már áttétes volt, így Savalasnak nem sok esélye maradt a túlélésre.

Azonnali műtétet javasoltak, ám a sztár eleinte vonakodott tőle, mert nem akarta ugyanazt átélni, mint az apja. Végül nem maradt más választása, kés alá kellett feküdnie, és eleinte úgy tűnt, sikerült megfékezni a betegséget. 1993 decemberében azonban szörnyű hírt kapott, a rák már a csontjaira és újabb szerveire is átterjedt. Igazából hat hétig szenvedett, majd 1994 januárjában hunyt el.

Itt a Kojak főcímdala, nosztalgiázzunk:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás