promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy zseniális magyar, aki új Magyarországot alapított Kanadában a semmi közepén
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Épp ezért is rengeteg magyar földrajzi név is található Kanadában.

A magyar kivándorlás tengerentúli, amerikai történetével több könyvtárat is meg lehetne tölteni. A hatalmas bumm még az 1848/49-es szabadságharc bukása után kezdődött, sok honfitársunk, korábbi '48-as honvédek pedig még az amerikai polgárháborúban is részt vettek 1861 és 1865 között. A kivándorlók sorsának, életpályáik, stratégiáik és lehetőségeik egyik legjobb filmes megjelenítése Bódy Gábor Amerikai anzix című kísérleti filmje, amelyet 1974-ben készített el.

Az Egyesült Államok térképen rengeteg magyar település neve fellelhető, így többek között Texasban található egy Buda nevű település ma is, az első magyar nevű település pedig New Buda volt még a 19. század derekán a missouri határ közelében. 

De nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a másik észak-amerikai óriásban, Kanadában is nagyon sok magyar talált magának új hazát. A kivándorlás egyik legnagyobb érdekessége pedig egy Esterházy Pál Oszkár nevű magyar emberhez kötődik, akinev az igazi neve Packh János volt, ezt pedig dr. Dojcsák Győző professzor-akadémikus kutatásaiból tudjuk.

Packh Kanadában már Esterházyként mutatkozott be. Azt mondta magáról, hogy Esterházy Miklós törvénytelen fia, és az előmenetelét tekintve feltételezhető, hogy a pletyka igazából valóság lehetett, bár a grófi család sosem ismerte el a rokonságot. Packhnak nagyon kalandos élete volt, a szabadságharc után bejárta a fél világot, részt vett a krími háborúban is többek között, majd Kanadában telepedett le.

Majd a kanadai prérin elkezdte benépesíteni New Hungary-t, többek között egy új Kaposvvár nevű települést is alapított. Az amerikai Kaposvár temploma amúgy még ma is áll.

Packh Jánost a kanadai kormány kérte fel a projektre, mivel elképesztően lakatlan volt az ország, de már megépült a kontinenst átszelő kanadai vasútvonal, ám azon nem túl sokan utaztak, így például 180 hektáros ingyen birtokokkal csábították Kanadába az embereket.

Esterházy pedig úgy adta el magát, mint egy híres grófi család sarja, aki egyben 400 ezer amerikai magyar képviselője is. Az óriási magyar kolónia, a több százezres New Hungary végül ugyan csak álom maradt, ám egy kisebb "új Magyarország" létrejött a területen. Áll még manapság is olyan település, amely a nagy projekt emlékét őrzi. Esterhazy például ma is áll Kanadában. Sőt, az elindított kolónia utána gyarapaodott is, a 20. század elején Little Hungarynek is hívták a területet.

(Forrás: Index, Startlap, Nyest)

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás