promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sonic visszatért, és ismét hozott nekünk egy tökéletes családi szórakozást – kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett a Sonic, a sündisznó 2, ami jóval grandiózusabb és látványosabb, mint az első rész, ráadásul Jim Carrey-t is a maximumra tekerték benne.

2020-ban az év meglepetés sikere volt a Sonic, a sündisznó című film, ami a klasszikus Sega-játékokból ismert karakteren alapul, ráadásul szerepel benne a zseniális Jim Carrey is, aki hosszú évek után ismét kiélhette magát egy idióta szerepben, a rajongói pedig imádták a munkájának minden percét – így a stúdió természetesen egy pillanatot sem fecsérelt el, és rögtön bejelentette, hogy jön a folytatás.

A Sonic, a sündisznó 2-ben a kis kék hősünk nem igazán találja a helyét a világban, hiszen hiába vannak körülötte emberek, akkor is magányos, ráadásul még túl éretlen ahhoz, hogy a szuperszonikus gyorsaságát felhasználva igazán tudjon segíteni az embereken. Majd minden a feje tetejére áll, mikor visszatér a gonosz Dr. Robotnik (Jim Carrey), aki magával hozza Knucklest is, hogy együtt győzzék le Sonicot, miközben bezsebelnek egy drágakövet is, ami elképesztő hatalommal rendelkezik – de szerencsére kedvenc sündisznónknak nem egyedül kell megvívnia a harcot, ugyanis vele van újdonsült barátja, Tails is.

Azt érdemes előre leszögezni, hogy ez egy könnyed, egyszerű, gyerekeknek és családoknak szánt alkotás, aminek annyi a célja, hogy mi jól szórakozzunk, és közben szeressük Sonicot – de ennél többet nem szabad várni tőle, mivel egy ilyen filmnek nem kell se túlzott érzelmi mélység, se teljesen logikusan kitalált történet; a lényeg, hogy kikapcsoljuk az agyunkat, nevetgéljünk, és esetleg nosztalgiát érezzünk, ha játszottunk annak idején a játékokkal.


Kép: Profimedia

Sonic igaz, hogy néha idegesítő, de még mindig egy kedvelhetően gyagyás figura, aki folyton szórja az esetek többségében szépen landoló poénokat, ráadásul külön öröm lehet a rajongóknak, hogy bizonyos szinten jellemfejlődést is kapunk tőle, ami ritka az ilyen élőszereplős/animációs látványfilmeknél – nagy kár, hogy az első részben megismert karakterek viszont háttérbe vannak szorítva, hogy helyet kapjanak az újak, bár ők szerencsére elég jók és érdekesek.

Knuckles és Tails ráteszik a koronát a Sonic-élményre, hiszen ők hárman remekül kiegészítik egymást, ráadásul nagyon cukik is, így új kedvencekkel fogunk gazdagodni – de akkor is Jim Carrey az, aki mindent visz, mivel a vérében van a komédia, és bármit csinál, attól minimum, hogy vigyorogni fogunk, esetenként pedig egy-két térdcsapkodós beszólás is elhagyja a száját, szóval mindenképp ő felel az agyzsibbasztó humor javáért.

Maga a történet egyszerű, de működőképes; a lenyűgöző látványelemeknek köszönhetően pedig nagyon élvezetes és grandiózus a finálé, aminél érezni lehetett, hogy a rendező, Jeff Fowler meg akarja mutatni, hogy mit tud – ez pedig szépen összejött neki, és közben még arra is volt ideje, hogy apró gegekkel, illetve videójátékos kikacsintásokkal színesítse a végeredményt, ami így helyenként ezerrel szolgáltatja a nosztalgiát.


Kép: Profimedia

Kicsit sajnálatos, hogy elveszett az első rész „intimitása”, és a készítők inkább a „nagyobb, több, hangosabb” elvet követték a folytatásnál, de teljes mértékben érthető a döntésük, hiszen ez ilyenkor már-már elvárt a közönség részéről, még akkor is, ha általában szeretünk panaszkodni emiatt – a végeredmény pedig még így is bőven korrekt, szóval nem lehet okunk panaszra, Sonic most sem okoz csalódást még a klisék, önismétlés és a logikai bakik ellenére sem, mivel a rutinosabb nézők ezekkel már előre számolnak.

A Sonic, a sündisznó 2 műfajon belül egy remek folytatás, ami látványosabb és viccesebb, mint az első rész, ráadásul maga a tökéletes családi szórakozás, ami kortól, nemtől függetlenül szinte biztos, hogy jó élményt nyújt – bár tényleg mindenképp kell hozzá az, hogy egy kicsit elnézőbbek legyünk vele, és ne agyaljunk rajta túl sokat, mivel ez egy habkönnyű alkotás, ami szerencsére nem is akar több lenni, és pont ebben rejlik az ereje.

Akinek tetszett az első rész, annak minden bizonnyal ez is fog, mivel erre az alkotásra is jellemző az az odafigyelés, ami egész jóvá tette a 2020-as filmet, ráadásul szépen épül tovább a Sonic univerzum is, ami még rengeteg izgalmat tartogat – fontos: van plusz jelenet a két stáblista között, amit semmiképp sem szabad kihagyni.

A Sonic, a sündisznó 2 április 7-től megy a magyar mozikban, mindenkinek ajánlott a megtekintésre, aki egy kis egyszerű szórakozásra vágyik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás