promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos alagutakat találtak Budapesten, az egyik ikonikus épület alatt
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A funkciójukat megfejtették.

Budapesten, a Blaha Lujza téren álló Corvin Áruház az egyik legrégebbi magyar nagyáruház, amelyről ugyan kevesen tudják, de például a helyén állt korábban Magyarország első mozija is. Nemrégiben az Index írt egy óriási cikket az áruház történetéről, amelyben bőven akadnak nagyon érdekes fejlemények.

A Corvinban adták át például 1931-ben az ország első mozgólépcsőjét. Ráadásul a második világháborúban kiégett az épület, a pláza azonban viszonylag kevés sérülést szenvedett el. Később Centrum Corvin Áruház néven folytatta történetét az ikonikus létesítmény.

Az épület megújul, 2018-ban például lekerült a homlokzatról az aluminiumborítás, amely alól előkerült a csodálatos homlokzata. Az áruház amúgy majd 2023-ban irodaházként funkcionál tovább a felújítás után. A földszintre azonban kávéházak, kereskedelmi egységek költöznek majd, illetve egy fitneszterem is.

A Corvintető helyén és skybar-jellegű bisztrót szeretnének kialakítani majd.

Korábban a pinceszint fal- és aljzatbetonozásakor két addig ismeretlen alagutat is találtak Az egyik alagútnak, amely a Somogyi Béla utca alatt haladt, egészen a Sajtóház alagsorába, és amelyet 1951-ben alakíthattak ki, valószínűleg az lehetett a funkciója, hogy a Szikra nyomdába az áruház alatti raktárból átszállíthassák a súlyos papírtekercseket. Az alagút ma csonka, mivel 2005-ben a Sajtóház bontása során az új tulajdonos lefalaztatta a kijáratot, hogy az épület helyére felépített Europeum üzletközpont nyugati alapfalát ennek a helyén zsaluzhassák ki.

A másik alagút pedig valószínűleg a munkások bejárását segítette a munkaterületre még az áruház építésekor.

(via FemCafé)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás