promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: 10 brutálisan fura magyar szó, a jelentésüket csak nagyon nehezen tudod majd megfejteni! Bevállalod?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

10-ből 10 akár mehet?

Mostani kvízünkben egy nagyon izgalmas magyar történelmi korszakba teszünk látogatást.

A 18. század végén kezdődő magyar nyelvújítás elképesztően érdekes szavakat is felszínre hozott, amelyeket ma már inkább megmosolygunk. Pedig hatalmas teljesítmény volt az, amit eleink végigvittek, az alapok ugyan megvoltak, de szinte a nulláról kellett megkreálni a magyar nyelv szókészletét, hiszen rengeteg jelenségre ekkor még nem létezett kifejezésünk, amelyeket elővehettünk volna a mindennapi kommunikáció során.

Mostani kvízünkben olyan szavakat veszünk elő, amelyek tényleg furák, megmosolyogtatók, miközben kicsit túllőttek a célon. De ha belegondoltok, hogy ilyenből csak pár tucat akad, miközben a mozgalom több ezer ma is használatos szót alkotott úgy, hogy egységesítette is a nyelvünket, akkor azt kell mondanunk, hogy ez elképesztően menő teljesítmény.

Kazinczy, a mozgalom egyik vezéralakja és leghíresebb személyisége kreálta meg többek között a szorgalom, az évszak vagy a magány kifejezéseket, de például ők alkották a mindeneményedelem szót is, amely kezdetben világegyetemre akart volna utalni, de később elvetettték.

Ez a pár mellékvágány pedig azért is jó, hogy soha ne felejtsük el, még a legnagyobbak is hibáznak olykor! De eközben olyat alkotnak, ami felülmúlhatatlan.

Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás