promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
105 éves „videófelvétel” Magyarországról: ilyen elképesztő pompa közepette koronázták meg az utolsó magyar királyt - videó
Borítókép:  Profimedia/illusztráció - Budapest az 1890-es évekből
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A film igazából az Osztrák-Magyar Monarchia búcsúztatása.

A film még 1916-ban készült, egy elképesztően menő magyar történelmi kordokumentum, amikor az első világháború közepette megkoronázták az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. Az ünnepségen megjelent a magyar társadalom színe-java, egy pillanatra pedig feltűnik a rendező, Kertész Mihály is. A felvételeket később, 2016-ban tették fel a Youtube-ra a 100. évforduló apropóján, ez a változat, amit alább majd megtekinthettek

a Magyar Nemzeti Múzeum és a Filmarchívum együttműködésében elkészült, a „Koronázási film” magyarázatokkal ellátott változata.

A korábban félórás film 70 percesre nőtt, és elképesztő hangulatot ad, tényleg olyan, mintha ott lennénk 105 évvel ezelőtt. Az események megértését nagyban segíti, hogy Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum kutatója a Történeti Fényképtár portréfotóinak segítségével beazonosította a szereplőket, később pedig magyarázó feliratokkal és képkimerevítésekkel látta el a filmet. 

A film a koronázás után nagy sikerrel futott a magyar mozikban. A koronázásra amúgy 1916. december 30-án került sor a Mátyás-templomban.

(via Filmarchiv)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás