promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Nagykarácsony szívet melengető betétdala mindenkinél karácsonyi hangulatot varázsol - videó
Borítókép:  InterCom
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan a mozikban az első magyar karácsonyi film, de a betétdalát már most meghallgathatjuk.

A november 25-én a mozikba kerülő első magyar egész estés karácsonyi film, a Nagykarácsony zenéjében is igyekszik újat hozni: betétdala egy szerethető, mégis kortalan karácsonyi popdal, amiből kevés maradandót tart számon a hazai könnyűzene. A filmkészítők ezt sem bízták a véletlenre, a számot egy különlegesen erős alkalmi társulás készítette: a zenét hazánk legsikeresebb filmzeneszerzője, Balázs Ádám jegyzi (nevéhez fűződik az Oscar-díjas Mindenki és az Oscar jelölt Testről és lélekről), a szöveget Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere írta, a dalt Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője és a filmben is hallható gyerekkórus adják elő, a produceri munkálatokért pedig Toldi Miklós, a Magashegyi Underground dobosa, számtalan hazai rádiósláger producere felelt.

A különböző műfajokból érkező, különböző zenei hátterű alkotók ízig-vérig karácsonyi megszólalású dalt készítettek, amely mégis ügyesen kerüli ki az üres közhelyeket, központi gondolata az, hogy egymástól lesz ünnep minden napunk, az egymásra való odafigyelés az igazi ajándék. Eredetileg a film egyik emblematikus jelenetéhez íródott, amelyben egy gyerekkórus adja elő. Ám amikor elkészült, a szerzők meghallották benne a jelen idejűen megfogalmazott popdal lehetőségét: Ádám fejében megszólalt Lábas Viki hangja, Matyi pedig felkérte állandó alkotótársát, Toldi Miklós producert (aki teljesen véletlenül a Margaret Island lemezén dolgozott ekkor Vikivel), hogy álmodjon belőle egy, a mai popzenéhez közelebb álló verziót.

„Amikor a rendező, Tiszeker Dani felkért a Nagykarácsony zenei világának megteremtésére, tudtuk, hogy egy dal és annak a főtémája lesz a pillérünk. Olyan dalt szerettem volna írni, aminek van egy kortalan és zenei világoktól és divatoktól mentes alaptónusa és a Karácsony örök szellemiségét idézi fel. Szerencsés voltam, mert általam nagyra becsült alkotótársakkal dolgozhattam: Szepesi Matyi, tűpontos és nagyon szép mondanivalójú szövege a filmben és a végefőcím dalban is tökéletesen tud hatni érzelmileg, a csodás Lábas Viki előadóként a dalt teljesen magára formálta, saját lelkével töltötte meg, Toldi Miki igazi profi zenei producerként a dalt mai zenei köntösbe öltöztette, Tiszeker Dani, tiszteletbeli szellemi szerzőtársunkként pedig, mint saját gyermekét dédelgette velünk kezdetektől fogva. Utoljára hagytam a legfontosabb szereplőket, a gyerekeket, akik által a Nagykarácsony teljesen más dimenzióba kerülhetett. Az ő lelkesedésük, csillogó szemeik és mosolyuk miatt már megérte mindannyiunknak elkészíteni ezt a dalt”

- mesélt a nóta születéséről Balázs Ádám zeneszerző.

„Ez az első filmzenei munkám. Az elmúlt években egyre több szöveget írtam felkérésre és kialakult erre egy munkamódszerem, amin keresztül megpróbálok közös gondolatvilágod keresni az előadóval. Ez a dal teljesen máshogy született, ami kirángatott a komfortzónámból: a forgatókönyv és a dal hangulata alapján indultam el, minden este leültem szöveget írni, Tiszeker Dániel rendező pedig - akik közben forgatta a filmet - másnapra átolvasta és csak azokat a sorokat “engedte át”, amit beérzett a film világába. Nagyon intenzív, izgalmas kreatív kaland volt, hálás vagyok Daninak, Ádámnak és a film társ-producerének, Lévai Balázsnak hogy a részese lehettem!”

- mesélte büszkén Szepesi Mátyás, Petőfi Zenei Díjas szövegíró.

„Első hallásra megtetszett a hangszerelés és a dal miliője. Nem vettem részt még karácsonyi dal születésében és úgy éreztem, hogy most már nincs bennem ellenállás és át tudom érezni ezt a szellemiséget, Matyi szövege teljesen megvett, megragadja azokat a pillanatokat és értékeket, amik számomra is fontosak, ha közös ünnepről van szó. Nálunk a családban már régóta nem divat az ajándékozás karácsonykor, mindig a közös pillanatok, társasjátékozás, beszélgetés, vacsorázás a fontos, hogy végre egy helyen és egy időben van mindenki és próbál jelen lenni. Nekem ezt jelenti a karácsony, nem az elvárásokat és a nyomást”

- idézi vissza benyomásait Lábas Viki.

Tiszeker Dániel egyszerre szívet melengető, romantikus és humoros vígjátékában Ötvös András, Zsigmond Emőke, Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Rujder Vivien, Szerednyey Béla, Mészáros Máté és Csuja Imre gondoskodnak a könnyed szórakozásról.

A Nagykarácsony című filmet nekünk már volt szerencsénk látni, de sajnos még nem közölhetünk róla kritikát. Annyit viszont már most elárulhatunk, hogy egy olyan szórakoztató, könnyed romantikus-vígjáték, ami könnyen karácsonyi hangulatba hoz bárkit. A film november 25-étől látható a mozikban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás