promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történt? Megváltoztatta az egyik legnagyobb Európai ország zászlaját az elnök
Borítókép:  Profimedia/Champs Elysee
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elnök döntött. A váltás vitákat szült.​

Ez most egy virtigli elnöki ügy volt, Emmanuel Macron francia elnök ugyanis eldöntötte, hogy a régebbi, tangerészkék színt fogja haszálni az újhullámú, világosabb kék helyett a francia zászlón.

Korábban, 1976 előtt még a sötétebb, a francia forradalom alatt kialakult volt a használatos egész Franciaországban, csak ekkor változtatták meg, hogy összhangban legyen az Európai Unió zászlójánk kékjével..

A régi-új árnyalatú zászlót már tavaly kitűzték az elnöki palotára. Korábba amúgy a világosabb és a sötétebb kéket párhuzamosan is használták. A francia haditengerészet például a sötétebb verziót használta.

Hivatalosan azonban egyelőre még nem jelentették be a váltást, így az Élysée-palota nem adta ki a többi intézménynek, hogy ehhez kell alkalmazkodniuk. Azonban Franciaországban a váltás híre éles vitákat váltott ki, ugyanis mindkét oldal nosztalgiával tekint a sajátjára.

Azt azonban hangsúlyozták, hogy Macron gesztusa semmiképpen nem jelent az Európai Unió ellen gesztust.

A francia zászló amúgy, a magyarhoz hasonlóan, az évszázadok során rengetegszer változott, korábban ennél sokkal jelentősebben is, színek is cseréltek rajta helyet, ebben a videóban láthatjátok a nemzeti jelkép évszázadokon átívelő transzformációját:

(via BBC)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás