promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Enyedi Ildikót választották a legjobb rendezőnek Olaszországban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Enyedi Ildikót A feleségem történetével a legjobb rendező, míg Tóth Widamon Mátét az Éden című filmért a legjobb operatőr díjával tüntették ki az olaszországi Otranto nemzetközi filmfesztiválján.

Enyedi Ildikó legutóbbi filmje, A feleségem története Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A Németországban, Magyarországon és Máltán nemzetközi stábbal forgatott nagyszabású mozifilm főszereplője Gijs Naber holland színész és a világhírű Léa Seydoux. A magyar-német-olasz-francia koprodukcióban készült alkotás a Cannes-i és torontói fesztiválpremiereket követően már látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásban.

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült. Egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. A film dermesztő pontossággal vetítette előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.

„Az Éden mozgatórugója a Figyelem. Ez a figyelem gyógyító erejű, alapja pedig a szeretet, mert szeretni csak azt tudjuk, akire figyelünk, akit meg akarunk ismerni. Úgy éreztem, hogy az operatőri munkának is ezt az érzékeny figyelmet kell reprezentálnia. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlen kell, hogy maradjon, egyfajta kívülálló entitásként a legnagyobb tisztelettel és szentséggel kell, hogy figyelje a szereplők minden rezzenését”

– nyilatkozta korábban a film operatőre, Tóth Widamon Máté.

Az Éden elérhető a Netflix kínálatában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás