promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: simán elbeszélgetnél egy palóccal, ha ezeket a szavakat használná? 10 szó közül 5-ről tuti, hogy még életedben nem hallottál, tégy egy próbát!
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aztán lehet, hogy mégis ráhibázol mindegyikre, vagy egyszerűen tudod az összes jelentését?

A nyelvjárások keresztül és kasul szétszabdalják Magyarországot, és olyan szavakat hoznak a nyelvünkbe, amelyeket az egyik helyen értenek, de a másik helyen már nem. Így simán megeshet az is, hogy egy észak-magyarországi és egy nyugat-magyarországi nagyon elbeszél egymás mellett.

Persze csak szavak szintjén, de néha ez is éppen elég.

A palóc nyelvjárás az egyik legismertebb nyelvjárás Magyarországon. Hazánk északi részén és a mai Szlovákia területén beszélik. A nyelvjárás egyik legismertebb használója a magyar irodalom történetében Mikszáth Kálmán volt, aki a Nógrád megyei Szklabonyán született 1847-ben. A nagy író élete végéig megőrizte palócos nyelvjárását.

A nyelvjárásra jellemző a suksükölés, az "Az" helyett az "A" névelő használata, illetve az "A" hangnak a megszokottól eltérő használata is.

Mostani kvízünkben a palóc nyelvjárásból hoztunk tíz szót, nektek csupán annyi a feladatotok, hogy kitaláljátok, mit jelentenek a kifejezések.

Kvízre fel!

(Forrás: Hellóvidék, Nool)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás