promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy gyerekmese már 90 évvel ezelőtt beszámolt a koronavírusról? Hátborzongató képsorok lepték el az internetet
Borítókép:  Youtube / Screenshot
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Újabb gyöngyszem abból a kategóriából, hogy egy nagyon régi felvételbe a mi jelenünket látjuk bele.

Az interneten az elmúlt hónapokban rohamosan terjedni kezdett egy régi mese, amelyen az összeesküvés-elméletek hívei szerint éppen az látszik, hogy jön egy világjárvány, egy emberek által megtervezett pandémia, amelynek segítségével valakik átveszik a világ feletti uralmat. A bedobott elméletek szerint az 1930-as években készült rajzfilm, amely meglehetősen komor képet ad világunkról, és valamelyest visszaadja a harmincas évek meséinek sötét, pesszimista világát, az Early Warning Cartoon névre hallgat.

A videó elképesztő karriert futott be a közösségi média egyes felületein, a Snopes álhírleleplező, tényfeltáró oldal most utánajárt a mese eredetének.

A rajzfilm amúgy már rengeteg helyen fent van a Youtube-on is:

A lényeg, amit már itt is le kell szögezni, hogy ez a mese nem a harmincas években készült, semmi köze a COVID-19-hez, és így azt sem mondhatja, hogy a koronavírus-járvány egy jól megtervezett akció lenne - összegzi már a cikk legelején a Snopes. De az egészben mégis van egy kis csavar, elég sok minden összemixelődött ugyanis az alkotásban.

A Snopes szerint a film nyelvezete alapján a mese az 1950-es években, a hidegháború hajnalán készülhetett, amikor mindent átjárt egy nagy atomháborútól való félelem. Bár, mint megjegyzik, a mese stílusa részben tényleg a harmincas években uralkodó módira hajaz.

Majd folytatták a nyomozást, így a lap még egy animációs technológiákkal foglalkozó szakembert is megszólaltatott. Jerry Beck pedig azt mondta, hogy a mese valószínűleg nagyon új, és csupán a stílusában hasonlít a régi alkotásokra, de a technológiai megvalósítása már nagyon modern.

Így nagy valószínűséggel a rajzfilm egy 2021-es alkotás, a készítői pedig direkt nyúltak a múlt animációs stílusához, hogy elterjeszthessenek egy összeesküvés-elméletet a világjárványról.

Korábban már több cikkünkben is foglalkoztunk olyan jóslatokkal, amelyeket a ma élő emberek láttak bele korábbi történésekbe, ezek közül az egyik leghíresebb az, amikor a londoni olimpián a megnyitó egyik jelenetét pécézték ki az összeesküvés-elméletek hívői:

Közben volt már szó az Amerika kapitány egyik jelenetéről:

És egy könyvről is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás