promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rick és Morty: még mindig zseniális, vagy már csak megszokásból nézzük? – 5. évad kritika
Borítókép:  youtube.com/HBOMagyarorszag (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Véget ért a Rick és Morty című animációs sorozat 5. évada, amiben ismét kaptunk pár őrült történetszálat, illetve meglepően megható jelenetet – de elég ez ahhoz, hogy továbbra is a csúcson maradjon, vagy kezdenek fáradni a készítők?

2013-ban indult Justin Roiland és Dan Harmon felnőtteknek szánt animációs sorozata, a Rick és Morty, amiben megismerhetjük egy iszákos, zseniális tudós, illetve az esetlen unokájának agyzsibbasztó, de sokszor meghökkentően kreatív kalandjait. Az elmúlt években rengeteg emlékezetes epizóddal ajándékozta meg a rajongókat a kultikus státuszba emelkedett széria, most pedig elérkeztünk az 5. évad végére – ami sok szempontból vízválasztónak tekinthető.

Már a Rick és Morty előző szezonjánál is voltak fanyalgók, akik szerint a sorozat már rég elvesztette a varázsát, a készítők pedig nem veszik észre, hogy sokszor önmagukat ismétlik, miközben egyre erőltetettebb, idegesítőbb ötleteket próbálnak lenyomni a torkunkon – ezek a negatív hangok pedig most végig hangosabbak voltak, mint valaha.

Tény, hogy szinte egyáltalán nem lehet érezni már a frissességet, de legalább elmondhatjuk, hogy végig képes volt hozni egy még pont élvezetes szintet az alkotás legutóbbi évada – ráadásul néha fel-felvillant benne a régi zsenialitás, ami örökre a legjobbak közé emelte a Rick és Mortyt, de nem biztos, hogy ez továbbra is elég nekünk.


Kép: youtube.com/HBOMagyarorszag (screenshot)

Rick még mindig szórakoztatóan önző és bunkó, Morty viszont egyre irritálóbb, mert ő is kezd hasonló tulajdonságokkal bírni, csak neki nem áll jól. A család többi tagját sajnos csúfosan a háttérbe szorították a készítők, amíg a két főszereplő toxikus kapcsolatát boncolgatták újra meg újra – de legalább akadt pár mókás mellékszereplő, mint például a szemétzabáló Garbage Goober, aki nem tudja már, hogyan is sikerült így elcsesznie el az életét.

Azért az kicsit elgondolkodtató, hogy sokkal érdekesebbek a rövid ideig feltűnő mellékszereplők, mint a főszereplők – mintha az alkotók rajtuk keresztül élték volna ki a maradék kreativitásukat, és egy kicsit elengedték volna Ricket és Mortyt ilyen szempontból, ami nagy hiba volt.

Eddig főleg Rick és Morty miatt volt emlékezetes ez a széria, most pedig a teljesen lényegtelennek tűnő szálak azok, amik leginkább humorosak és figyelemfelkeltők – ráadásul sajnos még az érzelmes pillanatok sem mentik meg a hősinket, akiket ezek után lassan kénytelenek leszünk elengedni, ha így folytatják tovább.


Kép: youtube.com/HBOMagyarorszag (screenshot)

Félreértés ne essék, a Rick és Morty 5. évada is nagyon jó volt, de az előző szezonokhoz képest hatalmas csalódás a rajongóknak még úgy is, hogy egyre több, régóta a levegőben lógó kérdésre is választ adtak a készítők – így például Rick múltját is megmutatták nekünk, ami alapból biztos, hogy óriásit ütött volna, de most még az sem tudott minket kizökkenteni a minőségromlás miatt érzett keserűségből.

A Rick és Morty 5. évada nem tud kilépni az előző szezonok árnyékából, emiatt könnyen csalódást okoz, és ez leginkább azért van, mert túl nagyok az elvárásaink a sorozattal szemben a régi részek zsenialitása miatt. El kell fogadnunk, hogy nem lesz többé Pickle Rick-szerű agymenés, muszáj innentől kezdve más szemmel néznünk erre az alkotásra – és ezzel igazából magunknak teszünk szívességet, mert a Rick és Morty még mindig kiemelkedik a többi jelenleg futó animációs szériák közül.

Itt is vannak kincset érő pillanatok, remek poénok, mókás utalások és felkavaróan emberi megnyilvánulások, csak most túlzottan visszavették a készítők azt a bizsergetően önreflektív hozzáállást, ami mindig is működött – már csak az a kérdés, hogy direkt csinálták ezt, vagy véletlenül, de az utóbbi lenne az aggasztóbb, az biztos.

A Rick és Morty összes epizódja elérhető az HBO Go kínálatában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás