promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hoppá! Megvan, kiről mintázhatták a zseniális Poirot figuráját
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Belga volt és rendőr, aki a családjával viszont nem úgy bánt, ahogyan kellett volna.

Agatha Christie valamibe nagyon beletalált, amikor kitalálta az extravagáns, elegáns és csavaros eszű Hercule Poirot alakját. A belga magándetektív főszereplésével 30-nál is több sikeres regénye született, és most úgy tűnik, hogy az írónő nemcsak hasraütéssel alkotta meg a fantasztikus figurát.

1914 augusztusában a németek lerohanták Belgiumot, és a háború kitörése miatt másfél millió belga hagyta el az országát. Néhányan Hollandiában és Franciaországban leltek menedékre, a legtöbben azonban egészen a Brit-szigetekig menekültek.

„Egyszer elgondolkodtam a belga menekültjeinken. Miért ne lehetne az én nyomozóm belga? Sokféle menekült akadt közöttük. Miért is ne lehetne az egyikük rendőr? Mondjuk egy nyugalmazott rendőr, nem túl fiatal”

– olvasható Agatha Christie önéletrajzában. A tengerparti Torquay-ból származó írónő talán ismerhette azt a Jacques Hornais nevű rendőrt is, akit háborús menekültként a város egyik házában szállásoltak el.

A férfi háziasszonyát Alice Grahamnak hívták, aki nem először segített a bajba jutottakon. Hornais a tinédzser korú fiával érkezett Angliába, hátrahagyva a feleségét és kislányát. Ő lehetett tehát az igazi Poirot, még ha a jelleme nem is tűnik túl lovagiasnak.

Az írónőt ugyanakkor más fiktív karakterek is inspirálhatták a nyomozó figurájának megalkotásánál. Például az 1868-ban született Marie Belloc Lowndes szereplője, Hercule Popeau, illetve az 1931-ben elhunyt walesi szerző, Frank Howel Evans nyugalmazott rendőre, a Londonban élő Jules Poiret.

Az utóbbi azért is érdekes, mert a bűnügyek megoldásában segítségére van barátja, Haven kapitány, akinek neve szintén kísértetiesen hasonlít Poirot társához, Hastings kapitányhoz. Kicsit koppintásszagú a dolog, de a siker utólagosan Agatha Christie-t igazolja.

Érdekesség, hogy a legelső Poirot-történet, A titokzatos stylesi eset 1920-ban nem Angliában, hanem az Egyesült Államokban jelent meg elsőként könyv alakban. A szerző 1916-ban kezdett el dolgozni a krimin, de a kéziratot két angol kiadó is visszautasította.

Ezután küldte el a The Bodley Head nevű kiadónak, amelynek tulajdonosa, John Lane publikálásra érdemesnek tartotta. További öt könyvre is szerződést kötött az írónővel, akinek akkor még esze ágában sem volt újabb krimiket írni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás