promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: 200 éve nem használt magyar szavak, amelyektől hangosan fogsz nevetni! Persze azután, hogy kiderül, mit jelentenek

Kvíz: 200 éve nem használt magyar szavak, amelyektől hangosan fogsz nevetni! Persze azután, hogy kiderül, mit jelentenek

Zene, Film & Kultúra

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

10 magyar szó, amelyről még életedben soha nem is hallottál, de így is van esélyed kitalálni a jelentésüket.

A 19. század elején még nem létezett modern magyar nyelv, elődeink éppen azért hajtottak, hogy egyáltalán ne a német váltsa fel a magyar nyelvet az oktatásban. A reformkor egyik legnagyobb győzelme volt, hogy az uralkodó 1844-ben szentesítette azt a törvényt, amelynek értelmében az ország államnyelve a magyar lett.

Ehhez azonban hosszú út vezetett, és a politikai csatározások mellett a teoretikusok is bőszen pörögtek, többek között új, modern szavakat is ki kellett találniuk Kazinczyéknak, hogy a magyar nyelv alkalmas legyen minden tudomány művelésére, illetve minden érzés és állapot kifejezésére.

A nagy munka közben természetesen akadtak olyan irányok is, amelyek végül zsákutcának bizonyultak. Rengeteg olyan szót is megalkottak elődeink, amelyeket később nem használtunk. Kvízünkben ezekből válogattunk most össze 10 darabot.

Kvízre fel!

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás