promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Free Guy: Ryan Reynolds új szintre emelte a szórakoztatást – kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett Ryan Reynolds főszereplésével a Free Guy című látványfilm, ami nem csupán baromira szórakoztató, de még el is gondolkodtat minket az élet értelméről.

A Free Guy-t Shawn Levy (Stranger Things) rendezte a Ready Player One-t is jegyző Zak Penn, illetve Matt Lieberman forgatókönyve alapján, és már előre sejteni lehetett, hogy egy nem túl mély, de annál mókásabb alkotással szeretnék megajándékozni a közönséget. Ryan Reynolds (Deadpool) személyében hamar megtalálták hozzá a tökéletes színészt, így minden adott volt, hogy kapjunk egy újabb súlytalan, viszont annál élvezetesebb blockbustert – de ez a film szerencsére több lett ennél.

A Free Guy-ban Ryan Reynolds figurája egy Grand Theft Auto Online-szerű játék egyik generált mellékkaraktere, akit minden egyes nap bántalmaznak, megaláznak az erőszakos játékosok, ő pedig mosolyogva tűri ezt, hiszen erre programozták – viszont minden megváltozik, mikor hősünk úgy dönt, hogy ezt nem hagyja tovább, és pozitív változást hoz a kegyetlen világba, ez pedig nem igazán tetszik a gonosz fejlesztőknek.

Érdekes ötlet, hogy a készítők egy mellékszereplőből csináltak főszereplőt, aki gyakorlatilag a teljes jellegtelenségből lesz egész különleges, szerethető alak. Mivel az ő szemszögéből ismerjük meg a játék kegyetlenségeit, és ennek az „életnek” a nyomasztó sivárságát, így természetesen ő az alkotás szíve, lelke, akivel mindig együtt tudunk érezni – és pont ez a lényeges apróság kellett ahhoz, hogy a Free Guy kiemelkedjen a szokásos látványfilmek közül, hiszen megvan Guy és a néző között az érzelmi kötelék.


Kép: Profimedia

Ha már látványfilmről van szó, a megvalósítás rendkívül pazar, illetve nagyon izgalmas nézni a rengeteg apróságot és utalást, amit elrejtettek számunkra az alkotók: kezdve a tipikus gameres dolgokkal, egészen a hihetetlen cameókig, ez a film az első pillanattól kezdve azon van, hogy mi végtelenül jól érezzük magunkat a nézése közben.

A Free Guy remekül használja a saját eszközeit, és a sűrűn ellőtt, legtöbbször betaláló poénjaival mindig szinten tartja a humort – a hangulathoz pedig csak hozzáad, hogy a háttérben általában őrült, káoszos jelenetek zajlanak, így a mű telis-tele van olyan apróságokkal, amik csak még jobbá teszik az élményt.

Ryan Reynolds mellett az Emmy-díjas Jodie Comer, Joe Keery és többek között Lil Rel Howery is feltűnik a filmben, ráadásul mindannyian korrekt alakítást nyújtanak – és muszáj külön kiemelni az alkotás főgonoszát, akit Taika Waititi alakít, mivel olyan zseniálisan játssza őt, hogy nehezen tudjuk eldönteni: nevessünk rajta, vagy féljünk tőle?


Kép: Profimedia

Tény, nem ez a világ legjobb filmje, hiszen van benne pár logikai baki, ráadásul nem mélyed el túlzottan a saját dolgaiban sem, de már azért is hálásak lehetünk, hogy pár egészen komoly, értelmes gondolatot is sikerült belecsempészni, ugyanis hamar előtérbe kerül az a téma, hogy pontosan mi is az élet értelme – vagy egyáltalán mit nevezhetünk életnek.

A Free Guy egy elképesztően szórakoztató, látványos, kreatív, izgalmas film, ami rendkívül szerethető a humorának, kedvességének és Ryan Reynoldsnak köszönhetően – nem elég, hogy végig képes lekötni a figyelmünket, de igazi kalandot és felejthetetlen, friss élményt nyújt, ami a hibái ellenére is nagyon élvezetes.

Meglepően jó lett a Free Guy, így mindenkinek ajánlott, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik. Semmiképp sem érdemes kihagyni, mert ez a film az igényesebb blockbusterekhez tartozik, és érezni, hogy nem csupán a pénzért csinálták, hanem valami igazán különlegeset akartak adni nekünk a készítők – ez pedig szépen összejött nekik, ugyanis ehhez fogható alkotást talán még sose láthattunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás