promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csupán egyetlen magyar város őriz ilyen rejtett kincset, méghozzá Vác, egy kis utcában
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ország egyik leggyönyörűbb helyén található ez a kuriózum. Ha véletlen erre jártok, esetleg a Dunakanyar látványosságait keresitek fel, ne felejtsétek le arról a listáról, ahol felsoroljátok a "megkellnézni" helyeket és látványosságokat.

Vácott a Köztársaság úton magasodik az ország, és így a magyar történelem egyetlen diadalíve, méghozzá úgy, hogy autóval is át lehet menni alatta. Az építmény egy olyan helyen található, ahol nincsenek túl magas épületek, így az emlékmű óriásként tündököl az apró lakóházak között.

A diadalív amúgy nagyon közel található a pár évvel ezelőtt felújításon átesett váci főtérhez is, amely szintén csodálatos kikapcsolódást nyújthat számunkra.

Miért építették ezt az immár műemlékké avanzsált épületet?

Valakinek vagy éppen valaminek a tiszteletére építik a diadalíveket. A leghíresebb diadalív talán a párizsi Arc de Triomphe, amely a legnagyobb francia hadvezér és császár, Napóleon győzelmeinek tiszteletére épült meg a Champs-Elysées végén. Érdekesség, hogy a párizsi nagy diadalíven Győr német neve, Raab is szerepel, méghozzá azért, mivel a császár egyik győzelmének, így pedig a magyarok egyik vereségének a helyszíne volt a város melletti mező. 

A váci diadalív 1764-ben épült Mária Terézia fogadásának tiszteletére, a királynő ugyanis ekkor látogatta meg a Budapest mellett fekvő Vácot, méghozzá Migazzi Kristóf, váci püspök meghívására.

Az anekdóták szerint Mária Terézia először nem mert átmenni alatta, miután meghallotta, hogy két hét alatt építették fel. Majd az ötödik napon végül áthajtatott alatta a hintójával. Ennek a legendának pedig immár egy köztéri szoborba öntött emléke is van, június végén ugyanis egy "Mária Terézia extázisa" névre keresztelt kisszobrot helyezett el Kolodko Art a Kőkapunál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás