promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérvörös égbolt: vérszegény vámpíros horrorfilm, egyenesen egy repülőgépről – kritika
Borítókép:  Vérvörös égbolt / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett Netflixre a Vérvörös égbolt című horrorfilm, amiben vámpírok lepnek el egy repülőgépet, de a végeredmény elég vérszegény lett – nem szó szerint.

A hullám című fantasztikus német film egyik forgatókönyvírója, Peter Thorwarth írta és rendezte a Vérvörös égbolt című horror/thrillert, ami egy egészen remek ötleten alapul, ráadásul a megvalósítása is pazar, de mégis hiányzik belőle az, ami igazán jóvá tehetné: a bátorság, ugyanis ez az alkotás mindig pontosan akkor vesz vissza, amikor a legjobban bele kéne állnia a dolgokba.

A Vérvörös égbolt egy rejtélyes anyuka, és a kisfia éjszakai repülőgép útjáról szól, illetve a kegyetlen terroristákról, akik túszul ejtik az utasokat. Hamar eldurvul a helyzet, de igazán akkor kezdődik a vérontás, mikor kiderül, hogy hősünk egy vámpír, aki az ösztöneit leküzdve próbál mindenkit megmenteni a járaton, miközben a gyermekét is védi a gonoszoktól, és persze önmagától.

Minden adott volt, hogy kapjunk egy feszült, izgalmas, lelkünkre ható akció/horrort, de a készítők nem igazán tudták eldönteni, hogy valójában mit is akarnak, így folyamatosan csaponganak az érdektelen dráma, a semmilyen összecsapások, és a kicsit sem félelmetes borzongatás között – de cserébe néhol olyan nyomasztó és lebilincselő jelenetekkel ajándékoznak meg minket, hogy nem lehet túlzottan haragudni rájuk.


Kép: Vérvörös égbolt / Netflix (via indiewire.com)

A hangulat helyenként elképesztő, ugyanis mi is úgy érezhetjük, hogy be vagyunk zárva egy apró helyre ezekkel a gyilkos fenevadakkal (amiknek a kinézete semmi újdonsággal nem szolgál), ráadásul vér és gusztustalanság is akad bőven.

A forgatókönyv egészen okos megoldásokat alkalmaz, és szépen építi a cselekményt, de mindez hiába, ha az alkotók folyamatosan elveszik tőlünk a nekünk járó katarzist – legyen szó a fináléról, vagy bármelyik jelenetről: sehol sem pörgetik fel annyira a dolgokat, hogy igazán tudjuk élvezni a művet.

A Vérvörös égbolt egyáltalán nem rossz film, de jónak sem lehet nevezni. Otrombán kalimpál a műfajok között, miközben egyiket se képviseli megfelelően: horrornak vérszegény, drámának túl durva, akciónak pedig unalmas – ettől függetlenül igényesen van elkészítve, és van benne pár példaértékű, feszültséggel teli jelenet.

Egyszer mindenképp érdemes megnézni ezt a filmet már az ötlete miatt is, viszont nem lesz maradandó, az biztos. Egészen kellemes, de nem elég szórakoztató, és nem mindig képes lekötni a figyelmünket. Ha a készítők kicsit jobban ráfeküdtek volna a harcokra, vagy a horrorisztikus elemekre, valószínűleg jobb élménnyel gazdagodtunk volna, de így csak egy átlagos vámpíros alkotást kaptunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás