promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Loki visszatért, és lerántotta a leplet a Marvel-univerzum egyik legdurvább titkáról – kritika
Borítókép:  Loki / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Véget ért a Loki című sorozat, ami bebizonyította, hogy a Marvel még mindig képes újat mutatni – ráadásul úgy, hogy közben minden válasz két új kérdést eredményez.

Thor mostohatestvére, Loki egy karizmatikus, izgalmas karakter, akit a gonoszkodásai ellenére mégis imád a közönség. Tom Hiddleston megnyerő játéka és a figurában rejlő érzelmi komplexitás a Marvel-univerzum egyik legkedveltebb karakterévé tette, ezért is akadtak ki sokan, mikor a 2018-as Bosszúállók: Végtelen háború című filmben meghalt – de nem kell aggódni, most visszatért, ráadásul saját sorozatot kapott a Disney+-on.

A Loki című, mindössze 6 epizódból álló széria azt a Lokit (Tom Hiddleston) követi, aki a Bosszúállók: Végjáték egyik időutazós jelenetében megkaparintja a tesseractot és eltűnik. „Hősünk” azt hiszi, hogy a szabadság vár rá a nagy szökés után, de végül igazi rémálommá válik az élete: elkapja őt az Idővariációs Hatóság, ami azért jött létre, hogy óvja a fő idővonalat, így aki letér róla, azt megsemmisíti – és bizony ez a Loki jócskán tilosban járkál, hiszen nem szabadott volna meglógnia.

A szervezet esélyt ad Lokinak a túlélésre, ugyanis van egy időszökevény, aki hatalmas gondot okoz, és úgy hiszik, hogy csak ő segíthet a magállításában. Loki összefog egy Mobius (Owen Wilson) nevű ügynökkel, és elfogadja a munkát, de közben folyton azon ügyködik, hogyan tudna ismét szabad lenni – viszont mindent felforgat, mikor kiderül, hogy pontosan kit is üldöznek, és ez mekkora veszélyt jelent a fő idővonalra nézve.

Már az első pillanattól kezdve érdekes ez az ötlet, hiszen végre megismerhetjük az Idővariációs Hatóságot, ami végig ott ügyködött a Marvel-filmek hátterében, és szépen egyengette az eseményeket, hogy ne legyenek katasztrófát okozó eltérések. Loki pedig tökéletes főszereplő ehhez a történethez, mivel ő mindig képes meglepetést okozni – szóval ez az első olyan Marvel-Disney+-sorozat, ami igazán hozzáad az MCU-hoz, és előrébb lendíti a dolgokat.


Kép: Tom Hiddleston és Owen Wilson / Profimedia

Michael Waldron alkotása nem csupán érdekfeszítő rejtélyeket tartogat számunkra, hanem nagyon hangulatos pillanatokat, humort, látványos akciójeleneteket és fantáziadús megvalósítást is. Tom Hiddleston hozza a kötelezőt, Owen Wilson pedig üde színfoltja a szériának – szinte mindig a közös jeleneteik a legerősebbek a „baráti” piszkálódások miatt.

A Loki remekül építkezik, így szinte folyamatosan a markában tartja a figyelmünket, hiszen példásan adagolja a válaszokat, miközben hagy nekünk elég időt arra is, hogy feltehessünk utána újabb két kérdést azzal kapcsolatban, hogy valójában mi folyik itt – és ha ennyi év után képes minket így megmozgatni egy Marvel-sorozat, az nem semmi.

Könnyen át lehet érezni a szereplők motivációját, így kapunk egy kis „kaland” hangulatot, ahogy haladunk előre, és ez a sorozat sikerének egyik kulcsa. Mi is ott vagyunk Lokival, vele együtt leplezzük le a titkokat, és közben végig ott bizsereg a fejünkben a gondolat, hogy az itt látott dolgok még mekkora hatással lesznek az egész Marvel-univerzumra.


Kép: Tom Hiddleston / Profimedia

Tény, akármennyire is jó élményt nyújt ez a széria, kijönnek rajta a formátum hátrányai, ezért helyenként úgy érezhetjük, hogy picit húzzák az időt. Ráadásul mivel egy Marvel-alkotásról van szó, alkalomadtán akkor is beleerőszakolnak egy-egy harci jelenetet, amikor semmi sem indokolja, szóval erre érdemes felkészülni.

A Loki egy érdekes, szórakoztató sorozat, ami sokszor egészen fantasztikus, de van, hogy a kellemes középszerűség mocsarában pihen. A színészek, a cselekmény és a hangulat miatt mindenképp érdemes megnézni, a karakter rajongói pedig szinte biztos, hogy nem fognak csalódni.

A Loki új fejezetet nyit az MCU-ban, szóval ezt a történetet érdemes volt elmesélni – ezek után pedig kifejezetten örülhetünk, hogy a Marvel hivatalosan is bejelentette a folytatást, így nem maradunk további válaszok nélkül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás