promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Julianne Moore szerint szexizmusnak számít, amikor a nőknek azt mondják, hogy "méltóságteljesen öregednek"
Borítókép:  Julianne Moore/Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A színésznő szerint itt az ideje, hogy megváltoztassuk az egész beszélgetést az öregedésről, mondván: "Az öregedésnek nem a belső fejlődésről kellene szólnia?"

Ha úgy gondolod, hogy Julianne Moore még mindig lenyűgözően néz ki, akkor igazad van. Csak azt ne mondd a 60 éves sztárnak, hogy "méltóságteljesen öregszik".

Moore, aki arról beszélt, hogy ezt a közhelyet gyakrabban használják nőkre, mint férfiakra, azt is mondta a TMZ magazinnak, hogy ezt a kifejezést "teljesen szexistának" tartja. De szerinte többről is van szó, mint erről a kifejezésről: az öregedésről alkotott egész felfogásunkról, és arról, hogy úgy kezeljük azt, mintha különböző módokon történne, és egyesek jobban "öregednének", mint mások.

"A »méltóságteljes öregedés« kifejezésben annyi »ítélet« rejlik.  Van-e kegyetlen módja az öregedésnek? Természetesen nincs lehetőségünk semmilyen »verzióra.« Senkinek sincs választási lehetősége az öregedéssel kapcsolatban, tehát ez nem pozitív vagy negatív dolog, egyszerűen csak van."

- mondta Julianne Moore.

Továbbá kifejtette azt is, hogy az öregedés

"az emberi állapot része, akkor miért beszélünk róla mindig úgy, mintha valami olyan dolog lenne, amit mi irányíthatunk?"

Sokkal inkább szeretné, ha a beszélgetés az öregedésről az emberi lényként való növekedésre terelődne vissza.

"Azt hiszem, gyerekként azt a narratívát kapjuk, hogy az iskolában folyamatosan fejlődünk, talán főiskolára megyünk, majd az iskola befejezése után a növekedés gondolata véget ér"

- mondta.

A probléma ezzel a felfogással az, hogy a húszas éveinken túl már nem marad más hátra, mint hogy tovább éljük az életünket, és úgy tűnik, az egyetlen növekedés, amiről azt hisszük, hogy még hátravan, az az öregedés. Moore számára ez a fajta "életnövekedés" sokkal érdekesebb gondolat az életről, és akár a "méltóságteljes öregedés" jobb meghatározásának is tekinthető.

(TMZ)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás