promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Easttowni rejtélyek: Kate Winslet megcsinálta az év legjobb sorozatát – kritika
Borítókép:  Kate Winslet az Easttowni rejtélyek című sorozatban / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az HBO Easttowni rejtélyek című sorozata nem csupán érdekes, csavaros és izgalmas, de Kate Winslet alakításának köszönhetően egy igazán komplex főhőst is láthatunk benne, aki pillanatok alatt az egész alkotás dobogó szívévé válik.

Rengetegen imádják a nyomozós sorozatokat, hiszen mindig izgalmas a főszereplőkkel együtt megoldani egy rejtélyt. Ilyenkor öt nagyon fontos tényező van, amikre mindenképp ügyelniük kell a készítőknek: legyen érdekes maga a titok; jó ritmusban adagolják az információkat; tudjunk kötődni a hősünkhöz; kapjunk elképesztő csavarokat; illetve meg legyen az érzelmi katarzis a végkifejletnél.

Nos, az Easttowni rejtélyek című mesterműben minden megvan, ami kell, ráadásul példaértékű, amit az alkotók letettek az asztalra, ugyanis gyakorlatilag egy hibátlan szériáról beszélhetünk.

Ritka, mikor ennyire klappol minden egy sorozatnál, és az utolsó gesztus, félmondat is annyira helyén van, hogy tényleg szinte mindennek van jelentősége. Félelmetes, ahogy precízen játszanak velünk, és egyre mélyebbre rántanak minket, hogy egy életre a kedvenceink közé soroljuk ezt a művet.


Kép: Evan Peters és Kate Winslet az Easttowni rejtélyek című sorozatban / Profimedia

A történet szerint egy csendes, Easttown nevű kisváros nyomozója, Mare (Kate Winslet) egy évvel ezelőtt nem tudta megoldani egy eltűnt lány esetét, ami azóta is kísérti őt (megannyi démon mellett), most pedig egy szörnyű haláleset rázza meg a lakosokat, hiszen rábukkannak egy tinilány meztelen holttestére, és szinte lehetetlennek tűnik kideríteni, hogy ki ölte meg – ezért hősünk akaratán kívül kap maga mellé egy kicsit zöldfülű, külsős segédet (Evan Peters), hátha közösen megtalálják a gyilkost.

Ahogy az lenni szokott, természetesen mindenkinek van valami rejtegetni valója, és egy bizonyos ponton az összes ember gyanússá válik, akár kisgyerekről, akár idős emberről van szó. És ebben rejlik az alkotás zsenialitása, hiszen olyan tökéletesen vezetnek minket az orrunknál fogva, hogy az valami elképesztő.

Persze, ez lehetetlen lenne egy különleges főhős nélkül, akinek a szemén keresztül figyelhetjük a szépen kibontakozó szálakat, a Kate Winslet által megtestesített Mare-nél pedig nem is kaphattunk volna jobbat. Teljes mértékben átjön számunkra az ő lénye, a keserűsége, a fájdalma és minden hibája, amitől csak még emberibbnek tűnik. Egy rendkívül árnyalt figuráról van szó, akihez hasonlót talán még nem is láthattunk, az Oscar-díjas színésznő pedig élete egyik legjobb alakítását nyújtja, szóval ő az egész mű szíve és lelke.


Kép: Kate Winslet az Easttowni rejtélyek című sorozatban / Profimedia

Mesteri, ahogy csavargatják a cselekményt, és közben szépen, határozottan egyre nagyobb feszültséget adagolnak, hogy a nagy finálé teljesen elsöpörjön minket és olyan élményt adjon, ami teljes mértékben kielégíti az összes nézőt. Fantasztikus munkát végzett mindenki, akinek köze volt ehhez a szériához, így egy új klasszikussal gazdagodhattunk.

Az Easttowni rejtélyek az év legjobb sorozata, mivel nem csupán lebilincselő, különleges és bámulatos, de még szívmelengető is – ráadásul amellett, hogy szórakozni is tudunk rajta, helyenként egészen kegyetlen is tud lenni, ha kell.

Szomorú, hogy még nem ismerik elegen ezt az alkotást, de az biztos, hogy ez hamarosan változni fog, hiszen nagyon nagy hatással volt a nézőkre mind a hét epizód.

A karakterek közti kapcsolatoktól kezdve, Easttown utánozhatatlan hangulatán és az igazi emberi drámán keresztül, egészen az érdekfeszítő nyomozásig minden adott ahhoz, hogy tényleg ezt nevezzük az év sorozatélményének, szóval semmiképp sem szabad kihagyni.

Az Easttowni rejtélyek elérhető HBO GO-n, itt lehet megnézni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás