promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Columbo: hihetetlen, hogy ez a sorozat még mindig tartogat meglepetéseket!
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elő lehet bányászni róla eddig még ismeretlen információkat? Bőven!

Sokak számára úgy tűnhet, hogy a hazai csatornák folyton ugyanazt a 10 Columbo-epizódot ismételgetik, de ez persze nincs így. A Peter Falk főszereplésével készült krimisorozatból 35 év alatt 69 rész készült el, és ezek zöme valahol mindig műsoron van, az állandónak tűnő rajongótábor nagy örömére. Hihetetlen, hogy még ennyi idő után is előkerülnek olyan információcsemegék, amelyek eddig elkerülték a legtöbb néző figyelmét.

Tudtad, hogy Peter Falk az ikonikus kabátját 1967-ben vásárolta? New York-ban éppen elkapta egy zivatar, gyorsan beugrott hát egy boltba, és nem sajnált 15 dollárt adni a jellegzetessé vált ruhadarabért.

Fotók: Profimedia

A legelső Columbo-részt az a Steven Spielberg rendezte 1971-ben, aki négy évvel később vált befutott sztárrá a Cápával. Az epizód az Ahogy a könyvben meg van írva (Murder by the Book) címet viselte, a gyilkost pedig Jack Cassidy alakította benne, aki szakítani akaró írótársát tette el az útból.


Peter Falk négy Emmy-díjat kapott Columbo megformálásáért, az utolsót 1990-ben. Egy részt maga is rendezett (Gyilkosság tervrajz alapján, Blueprint for Murder), a legtöbbünk alighanem ebből az epizódból ismerte meg az építészeti „tübbing” kifejezést (Bács Ferenc zengő hangján). Peter Falk 1976-tól 300 ezer dollárt kapott részenként, 1989-től pedig már 600 ezret.

A Fekete etűd (Étude in Black) című történetben John Cassavetes alakítja az ellenfelet, egy gyilkossá váló karmestert, aki végül a gomblyukából hiányzó virág miatt bukik le. A feleségét az a Blythe Danner játszotta, aki a forgatás idején, 1972-ben várandós volt a kislányával – Gwyneth Paltrow-val.

A sorozatban rengeteg, csak később ismertté vált színész tűnt fel. A Jurassic Park és A függetlenség napja sztárja, Jeff Goldblum például a tüntetők közt bukkant fel a Diplomáciai mentesség (A Case of Immunity) című részben.

A Columbophile nevű rajongói oldal folyamatosan figyelemmel kíséri a hajdani szereplők sorsát. Tavaly vesztettük el például (84 évesen) Robert Conradot, aki a sportos Milo Janust alakította a Végzetes gyakorlat (An Exercise in Fatality) című sztoriban.

Yannick Bisson nemrég elárulta, hogy a Murdoch nyomozó rejtélyeit is részben a Columbo ihlette. Ő is olyan figurát akart megformálni főhőse személyében, aki egy közülünk, így bárki azonosulni tud vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás