promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Oxigén: mit tennél, ha egy apró kabinban rekednél, miközben vészesen fogy a levegőd? – kritika
Borítókép:  Mélanie Laurent az Oxigén című filmben / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mélanie Laurent főszereplésével érkezett Netflixre az Oxigén című feszült film, amiben hősünk egy kabinban ébred, nem tud kijutni, ráadásul rohamosan fogy a levegője, de mindent megtesz a túlélésért.

Alexandre Aja (Sziklák szeme, Tükrök, Préda) rendezte az Oxigént, aminek a cselekménye szinte csak egyetlen, apró helyen játszódik, és a játékidő nagyjából 90 százalékában kizárólag a főszereplő arcát láthatjuk. Már az első pillanattól kezdve érezzük a bezártságot, így rögtön berántanak minket, és ez a feszültség szerencsére egészen a film végéig kitart – ez pedig rengeteg dolognak köszönhető.

Az Oxigén alapötlete remek, hiszen bárki bele tudja képzelni magát egy hasonlóan veszélyes szituációba: hősünk (a Becstelen brigantykból ismert Mélanie Laurent) hirtelen felébred egy koporsó-szerű orvosi kabinban, egyáltalán nem emlékszik semmire, ráadásul egyből vészjelzést kap, hogy fogytán az oxigén. És hogy innen hova tovább? Természetesen a szenvedés és a túlélés irányába!

Láthattunk már ehhez hasonló nyomasztó drámát/thrillert, ezért tudjuk, hogy ilyenkor leginkább a színész alakításán, a csavarokon, a megvalósításon és a főszereplő döntésein múlik az alkotás sikere. Nos, örülhetünk, ugyanis itt szinte minden működik, mivel Mélanie Laurent remekel, van pár érdekes meglepetés, a látvány eléggé futurisztikus és még a butaságokból is viszonylag kevés van.


Kép: Mélanie Laurent az Oxigén című filmben / Profimedia

A történet szépen halad előre, és ahogy a karakter megismeri a környezetét és a lehetőségeit, mi is úgy kezdünk el gondolkodni azon, hogy vajon mennyi esélye van a túlélésre, és mi mit tennénk a helyében. Pontosan ebben rejlik a film varázsa, hiszen nem elég, hogy a megtekintése közben folyamatosan ökölbe szorul a kezünk a feszültségtől, de végig úgy érezzük, mintha mi is ott lennénk a kabinban, és a közös levegőnk fogyna vészesen.

Az Oxigén remek példa arra, hogyan kell megvalósítani egy egyszerű, hatásos alapötletet. Igényes, izgalmas és érdekfeszítő alkotásról van szó, amiben igaz, hogy vannak furcsa dolgok, de ezeket könnyű megbocsátani, mivel képes hatni ránk és úgy érezzük, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnénk – szóval igazi élményt ad nekünk Alexandre Aja filmje.

Nagyon könnyű lett volna elrontani ezt a művet, de szerencsére a rendező pontosan tudta, hogyan kell adagolni az információkat, a fordulatokat és a fantasztikus/romantikus elemeket. Mindenkinek ajánlott, aki szeretne egy kicsit izgulni és teljesen elrugaszkodni a hétköznapi gondoktól röpke 100 perc erejéig.

Az Oxigén már elérhető Netflixen, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás